Regele Mihai. 90 de ani de la prima urcare pe tron. Starea de sănătate a Regelui Mihai este fragilă

De: Cancan
Publicat: 16/07/2017 | 10:00
Starea de sănătate a Regelui Mihai este fragilă

Deoarece Regele Mihai avea doar şase ani şi nu putea guverna, a fost formată o regenţă, compusă din principele Nicolae (al doilea fiu al regelui Ferdinand şi unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie (până la 7 octombrie 1929 când a murit, fiind înlocuit cu Constantin Sărăţeanu, consilier la Curtea de Casaţie). Din regenţă a lipsit Regina Maria, una din figurile de autoritate de până atunci. Jurământul a fost depus în faţa Parlamentului de către noul rege şi de regenţă la 20 iulie 1927. În 1930, în contextul crizei economice, Carol al II-lea s-a întors în ţară. Guvernul lui Iuliu Maniu i-a cerut garanţia că va întrerupe relaţia cu Elena Lupescu şi va relua căsătoria cu Elena de Grecia. Parlamentul l-a desemnat pe Carol rege, iar pe Mihai drept urmaş la tron, cu titlul de „Mare Voievod de Alba-Iulia”.

Regele Mihai. În septembrie 1939 a debutat al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herţa, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Sub statul naţional-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanenţă sub supravegherea serviciilor de informaţii.

Regele Mihai. Când balanţa războiului s-a întors şi forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva şi a trecut la ”atac”. A fost arestat generalul Antonescu şi s-a decis restaurarea Constituţiei din 1923. Regele Mihai a fost obligat în februarie 1945 să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil în mâinile comuniştilor. În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele guvernului, care şi-a urmat însă nestingherit activitatea neconstituţională.

Regele Mihai şi Principesa Margareta

Regele Mihai. Pe 30 decembrie 1947regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeaşi zi fiind proclamată republica populară. În ianuarie 1948 a plecat în exil. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări în Elveţia. Soţia Regelui Mihai a decedat anul trecut. Regele are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 a fost anunţată îmbolnăvirea lui de cancer şi retragerea din viaţa publică.
Luna trecută, Casa Regală a anunţat că starea de sănătate a Regelui Mihai este fragilă. ”Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au sosit în Elveţia, într-o vizită de familie, pentru a sta câteva zile alături de Majestatea Sa Regele Mihai, la reşedinţa sa privată. Starea de sănătate a Majestatăţii Sale este fragilă, dar prezintă stabilitate. Regele Mihai este liniştit, are mulţumire sufletească şi apreciază îngrijirea echipei sale medicale. Alături de Rege sunt permanent angajaţi ai Casei Majestăţii Sale, detaşaţi în Elveţia, şi două maici ortodoxe”, transmitea Casa Regală.

Regele Mihai

Regele Mihai a împlinit anul trecut, pe 25 octombrie, 95 de ani şi iar starea sa de sănătate a fost afectată de o leucemie cronică. Anul trecut, în martie, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Consiliul Regal reunit a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus unei operaţii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală au fost: “carcinomepidermoid metastazant” şi “leucemie cronică”.