Regulă de la UE pentru toți șoferii români care au categoria B. Ce fel de vehicule pot conduce

Publicat: 19/09/2023 | 13:31
UE vrea să adopte o nouă directivă pentru șoferii care dețin permis de conducere categoria B / foto: Facebook

După ce mai mulți șoferi și-au arătat nemulțumirile cu privire la schimbările planificate ale permisului de conducere, există acum și vești îmbucurătoare. O nouă regulă ar putea extinde drepturile șoferilor. În curând, posesorii de permise auto categoria B ar putea să conducă o gamă mai largă de vehicule. Iată despre ce este vorba.

Potrivit informațiilor furnizate de Asociația Automobiliștilor din Germania (ADAC), Uniunea Europeană (UE) se pregătește să adopte o nouă directivă cu privire la permisele de conducere. Mai exact, deținătorii de permis categoria B vor avea voie să conducă mai multe tipuri de vehicule.

CITEȘTE ȘI: Semnul de circulație din cauza căruia mulți șoferi români sunt amendați cu 435 de lei, potrivit noului Cod Rutier. Ce înseamnă, de fapt

Uniunea Europeană are în plan să schimbe Codul Rutier

În cursul anului curent ar urma să fie adoptată noua directivă privind permisele auto și sancțiunile date pentru încălcarea regulilor de circulație.

În prezent, posesorii de permise categoria B au dreptul să conducă orice vehicul ce nu depășește masa maximă autorizată de 3.5 tone. UE intenționează să modifice această regulă, deschizând astfel noi oportunități pentru șoferi.

Astfel, potrivit noii reguli, va crește masa totală admisă la 4,25 tone, iar în această categorie vor fi incluse și rulotele.

Noua directivă este, deja, în discuție la nivel european.

„Înainte de intrarea în vigoare a modificărilor în Germania, acestea trebuie mai întâi transpuse în legislația națională. Modificările ar viza mulți șoferi”, a declarat cel mai mare club auto din Europa, notează Ruhr.24, citat de ziarulromânesc.

Totodată, noua regulă prevede ca pe lângă permisul categoria B, șoferii să primească automat un permis B196 pentru conducerea mopedelor ușoare, de până la 125 cmc.

„Vehiculele care funcționează cu combustibili alternativi ar urma să poată fi conduse până la o masă totală admisă de 4.250 kg cu un permis de conducere categoria B”, potrivit ADAC.

VEZI ȘI: Amendă între 870 și 1.160 de lei pentru șoferii români care comit această greșeală banală în trafic. Pericolul e iminent pentru mulți conducători auto