Regulă nouă pentru transportul în comun din România. Călătorii urât mirositori vor fi amendați. Câți lei vor plăti

Publicat: 12/03/2019 | 14:48
Regulă nouă pentru transportul în comun din România

Transportul în comun din România tinde să atingă standarde înalte de conform, ceea ce nu ar putea decât să bucure pe toți cei care se folosesc de autobuze, troleibuze, tramvaie și metrou pentru a ajunge la destinațiile dorite.

Și nu este vorba despre înnoirea parcului auto sau despre introducerea unor noi trasee, ci despre implementarea unor reguli mai stricte în ceea ce privește igiena și comportamentul călătorilor. De pildă, Compania de Transport Public Cluj a publicat online noul regulament privind normele de conduită în mijloacele de transport în comun. Acesta se află momentan în dezbatere publică, stadiu la care va rămâne până joi, 14 martie. După această dată, normele propuse vor fi votate în cadrul Consiliului local, informează auto-bild.ro.

Capitolul VIIContravenții este, de departe, cea mai interesantă rubrică a actului de față. Pe lângă clasicele contravenții, precum refuzul călătorului de a se legitima controlorului sau călătoria fără un titlu valabil, noul regulament de transport în comun le interzice cetățenilor să se urce în vehicul dacă aceștia emană mirosuri neplăcute. Mai precis, punctele j) și k) stipulează că următoarele fapte constituie contravenții:

j) transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplacute care deranjează călătorii;
k) urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcaminte murdară și/sau urât
mirositoare.

Cetățenii care încalcă aceste norme vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

Animalele de companie în mijloacele de transport în comun

De asemenea, călătorii însoțiți de animale de companie trebuie să aibă aprobarea Consiliului local pentru a putea circula cu ele în mijloacele de transport în comun. Potrivit regulamentului, este contravenție „introducerea și transportul de către călători în mijlocul de transport public a păsărilor și animalelor vii cu excepția cazurilor aprobate prin hotărâri ale Consiliului local sau prin alte acte normative’. Și în acest caz, amenda prevăzută este cuprinsă între 100-200 de lei.