Reguli stricte pentru români, începând cu 15 mai. Ce vor trebui să facă la locul de muncă, dar și când folosesc transportul public

Publicat: 12/05/2020 | 07:38

Premierul României a vorbit deschis, luni seară, despre noile reguli ce vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai, atunci când starea de urgență va expira. 

Deși starea de urgență expiră începând cu data de 15 mai, românii vor fi nevoiți să respecte noi reguli, pentru a sw proteja de epidemia de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a explicat că purtarea măștilor medicale și non medicale va fi obligatorie, atât în spațiile publice, cât și la locul de muncă și atunci când folosim transportul în comun.

CORONAVIRUS. China a raportat un singur caz de infectare cu Covid-19

De asemenea, premierul a făcut precizări și cu privire la modul în care se vor aplica sancțiunile pentru cei care nu respectă legea, dar acestea vor fi aplicate gradual, pe măsură ce românii se obișnuiesc cu noile reguli. La locul de muncă, Ludovic Orban a declarat că angajaților li se va monitoriza starea de sănătate și, mai ales, li se va lua temperatura la intrarea în unitatea în care lucrează.
Mai mult, premierul a vorbit și despre regulile care se vor aplica în gări, pentru românii care vor trebui să aștepte trenurile pe peron.

„Regulile pentru cei care merg la serviciu vor fi impuse, de exemplu, pentru transportul public, vor fi impuse printr-un ordin comun al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu ministrul Sănătății.

În domeniul regulilor care trebuiesc respectate în spațiile comerciale care se vor deschide se vor impune reguli prin ordin comun al ministrului Economiei cu cel al Sănătății.

Vor fi niște reguli care urmăresc protejarea angajaților și a clienților de pericolul infectării cu noul coronavirus și respectarea lor va fi controlată de către instituțiile statului care au atribuții în ce privește, de exemplu, condițiile de organizare a muncii – Inspecția pentru muncă este cea care va asigura respectarea regulilor. ANSVSA va controla sistemul alimentar. Depinde de domeniul de activitate și de modul în care vor fi stabilite reglementările.

CITEȘTE ȘI – ROMÂNII TREBUIE SĂ AFLE ASTA! ALEXANDRU RAFILA SPULBERĂ MITURILE DESPRE COVID-19

În principiu sunt câteva reguli simple, ca purtatul măștii în spații închise, triajul la locul de muncă, unde se va lua temperatura, pe măsură ce companiile se vor dota cu termometre.

De asemenea vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil ele nu vor putea să intre la locul de muncă și vom genera necesitatea diagnosticării prin testare.

Mai sunt regulile de organizare a spațiului, de asemenea vor exista și alte reguli care vor fi considerate necesare, în funcție de specificitatea locului de muncă de către medicii epidemiologi.

În ceea ce privește transportul către serviciu – dacă există un areal, o zonă industrială sau un grup de imobile de birouri într-o anumită zonă, Ministerul Muncii, prin Ispecția Muncii, va trebui să comunice cu companiile în cauză și vor trebui să își programeze începerea și terminarea lucrului – unii încep la 7:00, unii la 8:00, la 9:00, alții la 10:00. La fel e și cu încheierea programului de lucru. Obiectivul este să se evite aglomerarea în transportul public.

În ceea ce privește marcarea locurilor din mijloacele de transport în comun, va exista o reglementare. Va fi necesar un anumit timp pentru implementarea acestor reguli. La metrou va fi necesară o organizare foarte bună, atât la intrarea în stațiile de metrou. Vor fi echipe care vor verifica existența măștii de protecție și locuri de unde cei care nu au să poată cumpăra astfel de echipamente. Pe peroane vor fi locuri de așteptare reglementate, de asemenea accesul în vagoane va fi făcută după anumite reguli” a spus Ludovic Orban, la Digi 24.