Renunță la acest obicei de Sfinții Constantin și Elena. Este interzis de Biserică, iată ce trebuie să faci

Publicat: 20/05/2023 | 18:13
Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Constantin şi Elena. Se spune că ai ghinion tot anul dacă nu respecți tradițiile și obiceiurile.

Sfinții Constantin și Elena se prăznuiesc, în fiecare an, pe 21 mai. Ziua este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și este considerată cea mai importantă sărbătoare din această lună. Află la ce obiceiuri trebuie să renunți în această zi. Este interzis de Biserică. 

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena se mai numește și Constantin Graur sau Constantinul Puilor, în calendarul popular fiind o sărbătoare a păsărilor de pădure. Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica pe 21 mai.

Ce nu este bine să faci de Sfinții Constantin și Elena

Vezi și: CELE MAI FRUMOASE MESAJE, SMS-URI ȘI URĂRI DEOSEBITE DE SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. LA MULŢI ANI, ÎN IMAGINI. FOTO

În această zi, se spune că este interzisă munca pământului. Se credea că astfel, păsările nu vor mai ataca recoltele. Totodată, sărbătoarea Sfinților marchează ultima zi din an în care se mai seamănă ovăzul, porumbul și meiul. Tradiția spune că tot ceea ce se va semăna după această zi se va usca.

Pentru a alunga duhurile rele și necurate, femeile dau cu tâmâie și stropesc cu apă sfințită locuința și pământul din jurul casei. Totodată, nu este bine să faci treburi prin gospodărie, astfel, lanurile de grâu și vițele de vie vor fi protejate și vor avea roade bogate. Pentru a avea spor și voie bună în casă, femeile trebuie să aibă în casă cel puțin trei fire de bujori înfloriți.

Rugăciune către Sfinții Constantin și Elena

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, Voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri. Voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului. Voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori.

Pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă neputincioşilor. Ci mijlociţi la Dumnezeu şi la preacurata Lui Maică şi pururea Fecioara Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană. Și pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre.
Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena, rugați-vă pentru noi!

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi vă rugăm. Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri. Voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.

Auziţi-ne şi pe noi acum. Alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă. Și vindecaţi neputinţele noastre. Tămăduiţi bolile noastre. Potoliţi răutatea noastră. Izgoniţi pe vrăjmaşii nosştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim. Ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi-vă milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin!”, este rugăciunea pe care o poți rosti pentru a avea parte de protecție în căsnicie.

Vezi și: ISTORIE, POLITICĂ, RELIGIE: SF. ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA