Reteta minune de la un “Chef”! Cum transformi cozonacul uscat intr-un desert delicios

De: Cancan
Publicat: 26/12/2015 | 12:19

MasterChef-ul Alexandru Cirtu te invata ca, daca ai putina imaginatie, feliile uscate de cozonac se pot transforma intr-un desert de te lingi pe degete.

Fostul concurent al show-ului culinar de la PRO TV a dezvaluit propria reteta de fondant cu cozonac, in exclusivitate pentru CANCAN.ro. Aceasta nu este deloc una complicata, iar rezultatul este garantat daca urmati cei 10 pasi propusi de Alex.

FONDANT CU COZONAC

Ingrediente: (pentru 2 portii)
100 g cozonac uscat, 160 g ciocolata neagra 65% + cacao, 100 ml lapte, 30 g faina, 1 varf de cutit de sare, 150 g zahar, 4 galbenusuri, 4 albusuri, 1 lingurita de zeama de lamaie, 25 g unt, Cacao pentru tapetat

1. Tapetam 2 vase Ramekin (din ceramica, termorezistenta) cu unt si cacao si le introducem in congelator. Ele trebuie unse de jos in sus ca si cand am incerca sa impingem prajitura sa creasca, sa „urce” mai exact.

2. Temperam ciocolata la Bain Marie impreuna cu untul. Le lasam apoi la racit. Intre timp, intr-un pahar amestecam 100 ml lapte rece cu 30 g de faina (amestecati bine de tot), pana obtineti o compozitie omogena, iar cand am realizat acest lucru le putem pune pe un foc mic, amestecand constant cu un tel, pentru a evita asa cum am spus mai devreme, formarea cocoloaselor.

3. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le amestecam cu zaharul, pana ce acesta se topeste, ca mai apoi sa-l punem la Bain Marie inapoi, peste amestecul de ciocolata si unt (amestecati pana ce crema incepe sa se inchege putin, aveti grija sa nu le faceti „omleta”).

4. Cand laptele cu faina s-au inchegat, asemenea unui sos Bechamel, le transferam peste compozitia de ciocolata, unt, galbenusuri si zahar.

5. Dupa ce-ati luat compozitia de la Bain Marie, dati pe razatoare cozonacul si incorporati-l. Intre timp batem albusurile cu o lingura de zeama de lamaie si un varf de cutit de sare (ajuta albusurile sa se inchege mai bine).

6. Albusul batut spuma trebuie incorporat atunci pe loc, pentru a se evita „creponarea”sa mai tarziu. Incepem sa il incorporam peste prima compozitie in felul urmator: prima jumatate o amestecam, iar a doua jumatate o impaturim. Trebuie sa impaturim de jos in sus, curatand foarte bine marginile vasului. Aveti grija sa nu amestecati, toata tehnica este sa pastram aerul format in albusuri.

7. Turnam compozitia in Ramekine. Aveti grija intotdeauna sa o turnati drept, si sa nu murdariti Ramekinul la exterior. Ii mai lasam un centimetru liber pana in varful vasului, iar dupa ce am umplut fiecare vas in parte, acoperim fundul fiecaruia si il lovim de masa de cateva ori pentru ca aceasta compozitie sa se aseze mai bine. Apoi luam un servetel, invelim degetul aratator in el si ii facem un canal circular (adica in traducere, stergem marginea interioara a vasului pentru a ajuta compozitia sa creasca mai bine).

8. Dupa aceasta procedura le introducem in cuptor. La mine a fost nevoie de 15 minute. Puteti privi prin gemuletul de la cuptor iar cand acestea au crescut inca o jumatate (sau aproape o jumatate peste vasul Ramekin) inseamna ca este gata. NU DESCHIDETI USA CUPTORULUI SUB NICIO FORMA PENTRU CA ALTFEL SE VOR DEZUMFLA ! Deschideti la sfarsit cand este gata!

9. Un fondant gatit corect are un diametru de 2 cm de crusta(intre 5 mm si 1 cm diametru) iar din interiorul sau curge o ciocolata superba.

Citeste si:

Andreea Mantea si-a uimit prietenii cu o reteta minune. ASA a slabit dupa nastere!

Cum se framantau cozonacii acum 100 de ani! Retete de colectie: „Zisi si babe frantuzesti, se face o plamadeala…”

10. Se consuma imediat ce l-ati scos din cuptor. Marea majoritate a persoanelor il prefera cu inghetata. Mie unul imi place sa simt doar aroma contopirii cozonacului cu rafinamentul ciocolatei.

 Loredana Toma