Rețeta vaccinului Moderna a fost publicată, la liber, pe internet. Cercetătorii de la Stanford au făcut totul public

Publicat: 31/03/2021 | 14:40

Oamenii de știință ai Universității Stanford au făcut publică, pe internet, rețeta vaccinului Morderna, într-un studiu de patru pagini publicat de GitHud.

Cercetătorii au păstrat câteva picături de vaccin Covid-19 ce trebuiau aruncate. Apoi, n-au făcut altceva decât să inverseze procesul de creație a vaccinului.

Citește și: Câți români au murit, în ultimele 24 de ore, din cauza noului coronavirus. Bilanţ 31 martie 2021

Primele două pagini ale studiului publicat de GitHub sunt o explicație a întregii lucrări de la Stanford.

Următoarele două, în schimb, dezvăluie despre ce este vorba. Cercetătorii prezintă întreaga secvență de ARNm folosită în crearea vaccinului Moderna.

Explicațiile oamenilor de știință

Oamenii de știință Andrew Fire și Massa Shoura susțin că procesul lor nu a fost unul de inversare propriu-zisă a tehnologiei.

„Nu am făcut ingineria inversă vaccinului. Am postat secvența a două molecule sintetice de ARN, care au devenit suficient de răspândite în mediul general al medicinei și biologiei umane în 2021.

Pe măsură ce vaccinul a fost lansat, aceste secvențe au început să apară în multe studii.

Cunoașterea acestor secvențe și capacitatea de a le diferenția de alte ARN-uri în analiza seturilor de date biomedicale viitoare este de mare utilitate”, au explicat cercetătorii, citați de Gândul.ro.

Cum s-au obținut aceste rezultate

„Pentru această lucrare, ARN-urile au fost obținute din picăturile de vaccinuri rămase în flacoane după imunizare. Altfel, aceste picături ar fi trebuit să fie aruncate”, au insistat cei doi.

Fire și Shoura susțin că proiectul nu „nu a risipit vaccinuri și nu a redus în niciun fel numărul de doze de vaccin disponibile publicului”.

Ca să își explice gestul, oamenii de știință afirmă că virusologii de la Moderna, BioNTech/Pfizer și celelalte companii din Big Pharma au făcut lumii un serviciu uriaș. Iar eliberarea secvențelor de ARN va contribui la îmbunătățirea sănătății globale.

Nu rata: Când vor reveni toți elevii la școală? Anunțul făcut de ministrul Educației