Rezultate ingrijoratoare! Vezi cati dintre copiii nascuti dupa Revolutie au fost abuzati si neglijati de parinti!

De: Cancan
Publicat: 30/10/2013 | 00:10

Studiul a fost realizat pe un lot de 2088 de studenti romani din 17 universitati din tara. Concluziile acestui raport realizat in premiera in Romania, dar si solutiile descoperite de specialisti vor fi prezentate chiar de catre unul dintre autorii lucrarii la Conferinta Nationala de Psihotraumatologie, organizata de Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei, care va avea loc in zilele de 2 si 3 noiembrie, la Facultatea de Psihologie din Bucuresti, de pe Soseaua Panduri nr. 90. Potrivit unuia dintre autorii studiului,

Adriana Baban, de la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, aceasta este “prima cercetare din Romania care evalueaza realatia dintre experientele traumatice traite in copilarie si problemele de sanatate mentala ale adultilor tineri. Avand in vedere prevalenta crescuta a experientelor abuzive si a impactului acestora asupra sanatatii mentale a adultului tanar, se vor discuta aspecte ale consilierii persoanelor care au suferit astfel de traume in copilarie si adolescenta, precum si recomandari pentru politici publice de prevenire a tuturor formelor de abuz al copilului”.

Iata cateva dintre rezultatele studiului:
•27,5% dintre studenti si 26,6% dintre studente au fost abuzati fizic in primii 18 ani de viata;
•Mai mult de o treime din cei care au participat la studiu – 37,1% – au marturist ca au fost loviti, batuti in copilarie. Mai expusi la pedepsele corporale au fost baietii – 42,4%, in timp ce procentul in cazul fetelor este de 34,4%;
•18,5% dintre respondenti au fost neglijati fizic;
•23,6% au fost victime ale abuzului psihic in primii lor 18 ani de viata;
•26,3% au fost neglijati psihic;
•9% dintre studentii care au participat la studiu au indicat un abuz sexual. Cel mai adesea, a fost vorba despre situatii in care au fost obligati sa isi atinga ori sa-si mangaie propriile trupuri;
•21,9% dintre respondenti au avut in familie pe cineva care abuza de alcool;

•17,4% au fost martori ai violentei asupra propriei mame;
•15,6% au trecut prin experienta divortului parintilor;
•12,9% au avut in familie pe cineva cu tulburari/boli psihice.
•Peste 64% dintre participantii la studiu au fost expusi cel putin unui tip de abuz: emotional, fizic, sexual sau au experimentat diferite situatii critice in familie. 15% dintre barbati si 20% dintre femei au trecut prin cel putin patru feluri de abuz.
•Multi dintre respondenti au fost expusi violentei in comunitate din postura de martori pe cand erau minori. Asa se face ca nu mai putin de 610 dintre cei 745 care au participat la studiu, adica 81,9%, si 1011 femei din cele 1343 (adica 75,3%) au asistat la violenta in comunitatea lor. Din cei 2088 de studenti, 1585 au vazut sau au auzit pe cineva care in timp ce batut. 406 dintre studenti si studente au vazut sau au auzit in primii lor 18 ani de viata cum cineva a fost injunghiat sau impuscat. Iar 509 au vazut sau au auzit cum cineva era amenintat cu un cutit ori cu o arma de foc.

Toti cei interesati de efectele experientelor traumatice din copilarie sau adolescent si, mai ales, de felul pot fi prevenite starile de fapt similare pot gasi o solutie in cadrul Conferintei pentru publicul larg “Fii bine cu tine!”, care este parte a Conferintei Nationale de Psihotraumatologie.

Participantii pot afla direct de la psihologi experimentati cum pot fi depasite dificultatile vietii, cum se pot imuniza la ele, cat de mult conteaza familia de care apartinem in relatiile noastre viitoare si cum putem face schimbari atunci cand simtim nevoia, cum ne putem feri copiii de traume, cum ii invatam sa manance sanatos, cum putem comunica mai bine cu bebelusii nostri, cat de greu atarna “bagajul” trecutului personal in relatia noastra de cuplu vino sambata, 2 noiembrie, la Facultatea de Psihologie din Bucuresti, pe Soseaua Panduri nr. 90.