Risc de avalanșă de gradul 4. Traseele montane din Munții Făgăraș s-au închis

Publicat: 22/12/2021 | 16:05
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Este risc de avanlanșă de gradul 4  în județul Argeș. Traseele montane din Munții Făgăraș s-au închis. Mesajul transmis de șeful Serviciului Salvamont Argeș.

Mai multe trasee montane din Munții Făgăraș s-au închis, după ce s-a depus un strat considerabil de zăpadă. În ultimele zile, în mai multe zone din țară a nins, printre care și în județul Argeș. Conform anunțului făcut în cursul zilei de miercuri de salvamontiști, traseele montane Iezer, Păpușa și Piatra Craiului au fost închise.

Este risc de avalanșă de gradul 4, după ce stratul de zăpadă a crescut cu aproximativ 50 de centimetri. La Baza Salvamont Argeș, cota 2000, de pe Transfăgărășan, stratul măsoară, acum, 150 de centimetri. Turiștii nu trebuie să meargă singuri în drumeție și nici să practice sporturi de iarnă în zonele neamenajate. De asemenea, cei care merg în zonele montane trebuie să aibă un echipament corespunzător sezonului rece, un echipament propriu pentru salvarea din avalanșă, sondă, lopată de zăpadă, dar și un dispozitiv de verificat în avalanșă.

„Este foarte important să obţină toate informaţiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii şi despre evoluţia vremii de la echipele salvamont, apelând Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei 0SALVAMONT”, a declarat Cristian Toma, şef Serviciu Salvamont Argeş, arată Mediafax.

Vezi și ANUNȚUL FĂCUT DE METEOROLOGI! TEMPERATURI RIDICATE DE CRĂCIUN: ”VREMEA VA FI MAI CALDĂ DECÂT ÎN MOD OBIȘNUIT”

Ninsori la munte, în următoarele ore

Conform buletinului nivometeorologic postat de meteoromania.ro, pentru perioada 20 decembrie 2021, ora 20:00 – 23 decembrie 2021, ora 20:00, există un risc de gradul 4 în Munții Făgăraș și Bucegi.

”Stratul de zăpadă a crescut considerabil în ultimele zile, cu până la 50 cm în Bucegi și cu până la 30 cm în Făgăraș, îndeosebi pe versanții nordici. Pe versanții sudici, îndeosebi în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în zilele precedente. Stratul de zăpadă recentă atinge, în zonele înalte din Făgăraș și Bucegi, local 50-70 cm și va continua să crească ușor în următoarele 12 de ore. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate.

Stratul consistent de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe. Riscul va fi mare (4).

Stratul de zăpadă are dimensiuni importante și în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind însemnat (3). Avalanșele pornite din zona înaltă pot coborî la altitudini mai joase”, arată ANM.

Vezi și SUPRIZĂ DE LA METEO! CUM VA FI VREMEA DE REVELION

De asemenea, este risc de gradul 3 în Munții Parâng-Șureanu: ”Ninsorile viscolite din ultimele zile au dus la creșteri de strat, îndeosebi pe versanții nordici și la formarea de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m stratul de zăpadă proaspătă depășește pe alocuri 50-60 cm și sunt plăci de vânt recente pe versanții sudici. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici”.

Sursă: meteoromania.ro

În Munții Rodnei este risc de gradul 3: ”În ultimele zile s-au semnalat ninsori moderate care au determinat creșteri de strat, mai consistente pe versanții nordici și s-au format de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m regăsim un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40 cm. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente”.

Munții Țarcu – Godeanu și Vlădeasa – Muntele Mare, dar și Munții Călimani – Bistriței – Ceahlău prezintă un risc de gradul 2, moderat.

Sursă foto: Pixabay