România a ajuns pe harta gastronomiei mondiale cu un preparat de lux, care i-a înnebunit pe străini. Un kilogram costă și 2.000 de euro

Publicat: 27/04/2024 | 15:55

O delicatesă din România i-a înnebunit pe străini, ajungând până în Elveția, Germania și Belgia. Suma de 2.000 de euro pe kilogram este plătită fără ezitare pentru acest aliment românesc.

România are motiv de mândrie, producând delicatese pentru cele mai exigente mese din lume. Deși numărul crescătoriilor de sturioni în România nu este mare, din localitatea Santăul Mic (județul Bihor) se exportă deja tone de nisetru siberian, o specie de sturion apreciată în special pentru icrele sale.

Nisetrul crescut în România ajunge și în alte țări, cum ar fi Italia, Germania și Belgia, potrivit antena3.ro. Rusia, unul dintre principalii exportatori de sturioni în Europa, este afectată de sancțiunile economice impuse de Occident în urma conflictului din Ucraina.

De la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, UE a instituit sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

Citește și: CÂT COSTĂ MASA DE PAȘTE DIN 2024, DACĂ O COMANZI ONLINE. ROMÂNII VOR SCOATE MAI MULȚI BANI DIN BUZUNARE PENTRU PREPARATELE TRADIȚIONALE

România este unul dintre cei mai importanți vânzători de sturioni din Europa

Aceste sancțiuni se adaugă măsurilor deja impuse Rusiei din 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei (și la neîndeplinirea acordurilor de la Minsk). Ele includ sancțiuni restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Când vine vorba de nisetrul siberian, icrele reprezintă 30% din greutatea totală a corpului. Conform administratorilor fermelor de sturioni din România, cererea la export este în creștere, chiar dacă prețul caviarului este extrem de ridicat.

„Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât”, a dezvălui Mariana Suciu, administrator al unei astfel de ferme, conform sursei citate.

Pentru a produce o cantitate semnificativă de icre, sturionii trebuie să atingă vârsta de 8-15 ani, moment în care devin cei mai valoroși.

 „În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro (kilogram)”, a mai precizat Mariana Suciu.

Citește și: PREȚUL URIAȘ CU CARE A AJUNS SĂ SE VÂNDĂ KILOGRAMUL DE MIEL ÎN MEGA IMAGE DIN BUCUREȘTI