România, campioană europeană la scumpiri! Țara noastră, în topul realizat de UE privind creșterea prețului la energie electrică

Publicat: 28/10/2023 | 23:01
România, în topul scumpirilor / Sursă foto: Shutterstock

Nu mai este niciun secret faptul că scumpirile sunt la ordinea zilei la noi în țară. După un sondaj făcut de cei de la Eurostat, s-a constatat faptul că România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de creșterile prețurilor la energia electrică, spre exemplu. Costurile au ajuns să fie de-a dreptul copleșitoare pentru majoritatea românilor. Ce arată statisticile?

România este în topul scumpirilor, iar acest lucru o dovedește Eurostat, care a realizat o statistică a țărilor din Uniunea Europeană unde prețul energiei electrice a crescut considerabil. Ei bine, țara noastră nu lipsește din lista țărilor europene unde costurile energiei electrice sunt copleșitoare pentru mulți oameni. Conform specialiștilor, tarifele medii ale consumului de curent în gospodăriile din UE au crescut semnificativ în această perioadă a anului față de 2022, trecând de la 25,3 euro la 100 kWh la 28,9 euro la 100 kWh. Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat, joi, date potrivit cărora în Țările de Jos, Lituania și România au fost cele mai mari creșteri la electricitate.

CITEȘTE ȘI: SCUMPIRILE CARE ZGUDUIE ROMÂNIA. SE PRECONIZEAZĂ CREȘTEREA PREȚULUI ACTUAL PENTRU ALCOOL ȘI ȚIGĂRI

Din ce cauză ar fi crescut prețul energiei electrice

Experții consideră că prima creștere a fost declanșată de războiul din Ucraina și astfel s-a accentuat în a doua jumătate a lui 2022. Apoi, a crescut și prețul gazelor naturale, devenind un combustibil costisitor. Majorarea a survenit în urma reducerii importului dis Rusia, țările europene fiind nevoite să caute alte surse de import. Costurile energiei electrice sunt influențate de prețul gazelor naturale. Sigur că, în anumite state au fost luate și măsuri care să atenueze aceste presiuni asupra consumatorilor. Astfel, prețurile au avut o ușoară scădere, până când unele state au renunțat la măsurile de sprijin.

CITEȘTE ȘI:  FUG BANII DIN BUZUNARELE ROMÂNILOR! CARE VOR FI PRIMELE CONSECINȚE ALE NOULUI PACHET FISCAL

Comparativ cu primele șase luni din 2022, în prima jumătate a anului acestuia, prețul la energie electrică a scăzut de la 23% la 19% (cu o reducere de 4%), iar în factura de gaze de la 27% la 19% (cu o reducere de 8%). Toate țările din UE au stabilit anumite subvenții guvernamentale, reduceri de taxe și impozite pentru a compensa costurile ridicate la energia electrică, de care majoritatea consumatorilor s-au plâns.

În primele șase luni ale anului 2023, față de aceeași perioadă din 2022, prețurile la energie electrică au crescut în 22 de state membre UE. Cea mai mare creștere, în moneda națională, s-a înregistrat în Țările de Jos (+953%), Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%).