România, explozie de cazuri de gripă. Ce se întâmplă dacă ai Flurona – gripă și COVID simultan

Publicat: 06/01/2022 | 10:54

România are de 20 de ori mai multe cazuri de gripă față de sezonul trecut. Specialiștii trag un semnal de alarmă. În cazul în care o persoană se infectează simultan și cu virusul gripal și cu coronavirus, șansele să facă fome severe sau complicații sunt mult mai crescute.

Combinația de gripă și coronavirus se numește „Flurona” și vine de la cuvântul englezească gripă – flu – și prescurtarea corona de la coronavirus. În săptămâna 20 –26 decembrie 2021, au fost înregistrate la nivel național 79 de cazuri de gripă, iar în aceeași perioadă a anului 2020 au fost înregistrate doar patru cazuri în toată țara. Asta înseamnă că săptămânile trecute, numărul infectărilor a crescut de aproape 20 de ori față de anul 2020.

Până acum, în țara noastră nu a fost confirmat niciun deces provocat din cauza gripei, iar numărul românilor imunizați antigripal este destul de mic.

”Vorbim despre o infecție concomitentă de la început sau suprainfecția cu unul dintre cele două virusuri. Este o perioadă de risc care va ține până în luna aprilie. Avem acest număr de cazuri de gripă sezonieră, pentru că anul trecut a fost o subdiagnosticare în cazul gripei, iar anul acesta situația s-a mai echilibrat și se ia în calcul testarea dublă și pentru gripă și pentru COVID. Ce trebuie să facem este să fim atenți când avm simptome specifice de gripă și răceală, să luăm în calcul testarea și ne izolăm.

Evident, dacă ne simțim rău să mergem la medic. Inclusiv la farmacie există pachete de testarea dublă și pentru gripă și pentru sar-cov-2. Ce avem de făcut? Trebuie să ne vaccinăm și antigripal și anti-COVID. Pentru COVID avem și booster-ul, nu avem este drept forma update pentru vaccin, însă sperăm să o avem din martie. Prin vaccinare reducem riscul de forme severe și complicații”, a declarat, pentru impact.ro, directorul medical al institutului Matei Balș din Capitală, medicul Adrian Marinescu.

Omicron, simptome ușoare

Simptomele noii variante au fost descrise ca fiind ”extrem de ușoare de către medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Însă… persoanele vârstnice pot avea simptome mult mai severe. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)

Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Însă simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmat de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.

”Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.