România, în pragul unei epidemii de gripă. Alexandru Rafila: ,,Așteptăm cifrele de mâine”

Publicat: 04/01/2023 | 18:39
Care sunt șansele de a fi declarată epidemia de gripă. Sursă foto: Pixabay

Tot mai mulți români s-au prezentat cu probleme de sănătate în ultimele trei săptămâni. Cazurile de gripă au continuat să crească, iar autoritățile iau în considerare posibilitatea de a declara o epidemie de gripă.

Ministrul Sănătății a venit cu noi informații despre ce se întâmplă în spitatelele din România. Alexandru Rafila a declarat că așteaptă bilanțul de mâine, pentru a vedea dacă a crescut numărul cazurilor de pacienți care suferă de gripă. (CITEȘTE ȘI: VIDEO SEMNELE PE CARE NICIUN PĂRINTE NU TREBUIE SĂ LE IGNORE. ALEXANDRU RAFILA, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, DESPRE HEPATITA SEVERĂ LA COPII: „SINGURA MĂSURĂ PREVENTIVĂ ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ ESTE CA…”)

Alexandru Rafila: ,,Se iau măsuri în spitale”

Ministrul Sănătății a transmis că joi, 5 ianuarie 2023, în funcție de cifrele pe care le vor primi, se va stabili dacă va fi declarată epidemie de gripă.

Alexandru Rafila a menționat că nu vor fi introduse restricții, ci doar vor fi luate măsuri în spitale. Vizitele pacienților vor fi limitate, iar măștile vor fi purtate în interior.

„Aşteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanţul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creştere consecutivă. În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă.

Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie.

Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit informațiilor apărute în presă.

Alexandru Rafila, declarații despre epidemie de gripă. Sursă foto: arhivă presă

Ce le recomandă Alexandru Rafila românilor

Ministrul Sănătății a venit și cu o serie de recomandări persoanelor care sunt răcite. (CITEȘTE ȘI: TRAGEDIE ÎN GIURGIU! UN BĂIAT DE 11 ANI A FOST UCIS DE AMBULANȚĂ PE O TRECERE DE PIETONI. DAVID SE ÎNTORCEA DE LA FOTBAL CU PRIETENII)

„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie.

Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave.

Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a mai precizat Alexandru Rafila.