România, la un pas de catastrofă din cauza secetei, urmată de potop? Avertismentul unui expert în fenomene meteo extreme

Publicat: 16/07/2022 | 16:46
Cer Sursă foto: Pixabay

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat care sunt factorii ce au adus la seceta pedologică din România și ce ne așteaptă în perioada următoare. Toți românii ar trebui să știe asta.

Bogdan Antonescu a oferit recent un interviu în care a vorbit despre fenomenele extreme ce au avut loc în România, în ultima perioadă, dar și care au fost factorii declanșatori ale acestora. De asemenea, el a fost întrebat dacă oamenii au avut o contribuție negativă care ar fi putut să genereze aceste lucruri. Iată ce a declarat expertul.

CITEȘTE ȘI: VREME EXTREMĂ! CANICULA ȘI FURTUNILE LOVESC, DIN NOU, ROMÂNIA

Din ce cauză România se confruntă cu aceste fenomene meteo extreme

Potrivit expertului, cauzele apariției secetei și a vremii care se schimbă brusc ar fi combinate. Sunt și fenomene naturale care au loc oricum, dar și societatea este de vină, din cauză că produce emisii de gaze cu efect de seră.

„Cauzele, sunt combinate, dacă vreți, pe de o parte, lucruri care țin de variabilitate naturală, de ce se întâmplă în mod normal în atmosferă. Și atunci putem să avem perioade în care avem precipitații excedentare, perioade cu secetă prelungită sau  perioade cu valuri de căldură.

Exact ce avem acum. Iar lucrurile astea se pot întâmpla în mod natural în atmosferă, asta pentru că circulația la scară mare este de asemenea natură încât nu avem precipitații într-o anumită regiune, iar în alte regiuni avem mult prea multe precipitații, de exemplu.

Dar peste ceea ce înseamnă o variabilitate naturală acum trebuie să adăugăm contribuția noastră, faptul că, datorită emisiilor gazelor cu efect de seră, am crescut temperatura medie globală și atunci perturbăm tot ceea ce înseamnă echilibru în sistemul climatic.

Și rezultatul este ce vedem acum, o combinație de variabilitate naturală plus schimbări climatice. E greu de spus acum dacă strict evenimentul de care vorbim, seceta din România, îl putem atribui schimbărilor climatice. Dar știm, din contextul general, că schimbările climatice înseamnă mai multe valuri de căldură cu temperaturi mai ridicate și că înseamnă precipitații mai puține în numite regiuni în cum ar fi bazinul Mării Mediterene”, a mărturisit Bogdan Antonescu.

Zorii zilei Sursă foto: Pixabay

Semnal de alarmă referitor la valurile de căldură

Bogdan Antonescu a menționat că cel mai puternic semnal de alarmă îl constituie valurile de căldură. El este de părere că populația din România ar trebui să știe foarte bine ce este de făcut atunci când apr aceste fenomene meteo extreme. Deoarece, România se va confrunta cu ele mult timp de acum înainte. Iată ce trebuie să facem în asemenea situații.

”Cel mai puternic semnal de alarmă este legat de valurile de căldură, pentru că este destul de greu să ne apărăm, să reducem impactul valurilor de căldură, pentru că e un lucru destul de complicat, trebuie să educăm în populația să știe ce să facă omul de pe stradă atunci când e un val de căldură.

Sunt multe lucruri pe care le putem face în orașe și pe care le putem schimba în orașe, pentru că orașele exacerbează efectul valurilor de căldură. Dar acesta ar fi semnalul cel mai clar de alarmă, faptul că temperaturile acestea ridicate sunt clar asociate cu schimbările climatice și ne vom lovi de ele în continuare în viitor.

Știm mai puține lucruri exacte despre secetă, de exemplu, sau precipitații în cantități ridicate asociate valurilor de căldură, dar știm că în anumite regiuni, cum avem acum, vom avea mai multe perioade de secetă și atunci va trebui să fim pregătiți pentru ca în viitor, în regiunile acestea în care deja observăm precipitații excedentare sau secetă, să avem în viitor perioade mai lungi cu astfel de cu astfel de condiții.

Deci cumva trebuie să ne pregătim că ceea ce vedem acum este cumva noul normal. Asta în cazul în care putem să păstrăm temperatura medie globală undeva sub 1, 5 grade Celsius față de perioada preindustrială 1.850-1.900, dar e clar că în viitor temperatura o să crească.

O creștere în viitor înseamnă și mai multe astfel de fenomene extreme sau de condiții care nu sunt ok pentru viața de zi cu zi. După o astfel de perioadă de valuri de căldură putem să ne așteptăm și la perioade cu furtuni. Asta înseamnă furtuni din care plouă destul de mult, dar nu suficient ca în anumite regiuni să refacă rezerva de apă.

Deci fenomenele la care ne așteptăm în această vară, din punctul meu de vedere, sunt mai mult legate de aceste temperaturi extreme. Evident că vom avea și fenomene extreme de genul furtunilor cu grindină de mari dimensiuni, furtunilor care produc vânt intens. Practic, anul acesta, din datele pe care le avem la nivelul Europei, este un an record în ceea ce privește raportările de fenomene extreme”, a mai explicat Bogdan Antonescu, în emisiunea ”În faţa naţiunii” de la Antena 3.

VEZI ȘI: PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE SĂPTĂMÂNI. CUM VA FI VREMEA PÂNĂ LA JUMĂTATEA LUNII AUGUST

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult