România, lovită de El Nino! Cum va fi afectată ţara noastră? Se anunţă o iarnă teribilă

Publicat: 29/11/2023 | 12:07
Temperaturi reci în România / Foto: Pixabay

Iarna și-a intrat serios în drepturi și nu mai e nicio urmă de îndoială! Românii au scos „artileria grea” din garderobă și s-au pregătit pentru anotimpul rece așa cum se cuvine. Valorile termice sunt din ce în ce mai scăzute, iar meteorologii anunță că în continuare frigul va persista. Mercurul din termometre este destul de coborât pentru această perioadă din an. Minimele vor scădea chiar și la -10 grade Celsius, pe timpul nopții, în zonele depresionare. Fenomenul El Nino își face apariția și lovește cu putere țara noastră, la fel și alte state din întreaga lume. 

Fenomenul meteorologic El Nino a făcut ca iarna să vină mai repede. Ninsorile și viscolul au făcut deja ravagii în anumite zone din România, drumurile au fost blocate, iar unele școli închise. Ce-i drept, iarna și-a intrat în rol destul de serios, însă nu toți românii se așteptau că zăpadă va veni de la sfârșitul lui noiembrie, ca-n „anii buni”.

Iernile au fost cât de cât ușoare în ultimii ani, așa că mulți nu credeau că vom mai vedea zăpadă prea curând. Asta în contextul în care în luna octombrie erau temperaturi foarte ridicate pentru perioada respectivă din an. Chiar și așa, iată că valorile termice au scăzut considerabil, iar în unele nopți mercurul din termometre arată și -10 grade Celsius, în zonele depresionare.

El Nino nu este singurul fenomen care a afectat țara noastră și altele. A mai existat o anomalie meteorologică, zilele trecute, un ciclon mediteranean care a făcut prăpăd pe Marea Neagră. Cele mai afectate zone au fost în Bulgaria și Turcia. Chiar și la Constanța, valurile uriașe de pe mare au produs multă frică românilor de acolo. Marea a fost agitată zile la rând.

CITEȘTE ȘI: CUM VA FI VREMEA DE CRĂCIUN. ANM A EMIS PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOAREA LUNĂ

Ce se întâmplă cu fenomenul El Nino

Fenomenul El Niño din Pacific a ajuns să aibă o intensitate ridicată, lucru care afectează tiparele de vreme în toată lumea, potrivit meteoradar.com. Acesta face să aibă loc o încălzire foarte mare a apei mării în zona ecuatorială a Oceanului Pacific, care produce un efect advers asupra circulației atmosferice la nivelul globului.

Fenomenul El Nino, în Pacific / Foto: Captură RTV

În prezent, apa mării ar fi cu două grade mai caldă decât ar trebui să fie în mod normal. Reprezentanții de la Biroul Australian de Meteorologie sunt de părere că intensitatea maximă ar putea să fie atinsă în luna decembrie a acestui an.

CITEȘTE ȘI: A ÎNCEPUT NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ DUPĂ ULTIMA PROGNOZĂ METEO OFERITĂ DE ANM. CÂND URMEAZĂ SĂ FIM LOVIȚI DE CICLONUL CARE A FĂCUT PRĂPĂD ÎN EUROPA

Acest fenomen ar urma să aibă diverse efecte adverse, în zone precum coasta de vest a Americii de Nord, sudul SUA și părți din America Centrală. Se așteaptă și ca-n regiunile din Asia de Sud-Est până în Australia și unele părți ale Amazonului să se lovească de secetă. Dacă vorbim de impactul pe care El Nino îl va avea asupra Europei, părerile specialiștilor sunt împărțite. Pentru că fenomenul ar putea aduce o iarnă grea pentru mai multe state europene, așa cum au fost cele din 1982-1932 sau 2015-2016.