Romania risca sa fie condamnata la Curtea de Justitie a UE din cauza unei licitatii suspecte organizata de primaria condusa de Liviu Negoita!

De: Cancan
Publicat: 09/04/2012 | 00:00
Comisia Europeana a analizat cu atentie o licitatie organizata de primaria condusa de Liviu Negoita si a ajuns la concluzia ca procedurile legale nu au fost respectate in atribuirea unui contract de 110 milioane de euro.

Mai mult, acelasi grup de firme a avut castig de cauza si dupa ce licitatia a fost contestata oficial de ceilalti participanti, fara insa ca detaliile achizitiei sa fie publicate, nici pana astazi, in Jurnalul UE. Firma AB Construct este condusa de Bogdan Gruia, un apropiat al primarului Negoita, iar Tehnologica Radion este patronata de Theodor Berna, partener de afaceri intr-o alta firma cu Gruia.

De curand, reprezentantii Primariei Sectorului 3, condusa de Liviu Negoita, au transmis la Bruxelles argumentele pentru care Romania n-ar trebui sa fie sanctionata in acest caz, insa, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax, chiar si Ministerul Afacerilor Europene are rezerve fata de aceste motivatii, sanctionarea fiind considerata iminenta.

„Problemele licitatiei in valoare de 110 milioane de euro desfasurata de Primaria Sectorului 3 au fost semnalate cu mult timp in urma de Comisia Europeana. De atunci, Primaria Sectorului 3 si ceilalti responsabili nu au facut nimic pentru a repara aceasta situatie. Tot ce au facut autoritatile a fost sa-l protejeze pe primarul Liviu Negoita. Din cauza lui intreaga Romanie risca sa fie acum sanctionata de Comisia Europeana. Guvernul trebuie sa inceteze sa-si mai apere coruptii. Afacerile suspecte intreprinse de oameni precum Liviu Negoita nu numai ca dauneaza imaginii Romaniei in Europa, dar pot aduce dupa sine sanctiuni drastice pentru statul roman, pentru care vom plati cu totii”, sustine Catalin Ivan, liderul delegatiei PSD din Parlamentul European, intr-o declaratie remisa, luni, agentiei Mediafax.

Procedura de licitatie a fost contestata in 2009 la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de societatile de constructii Mari Vila si Straco Grup, iar CNSC a dispus modificarea criteriilor de admitere la licitatie, in sensul reducerii pragului minim de solvabilitate de la 50% la 30% si diminuarii cifrei medii de afaceri obligatorii. Contestatia a vizat inclusiv oferta depusa in asociere de Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI, iar CNSC a dispus anularea raportului procedurii prin care oferta acestei asocieri a fost declarata castigatoare si reevaluarea ofertelor.

Modificarile privind criteriile de participare la licitatie au fost insa publicate de Primaria Sector 3 numai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), nu si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar noul termen de depunere a ofertelor pe baza noilor conditii, mai accesibile, a fost fixat la doar trei zile, contractul fiind atribuit in final aceleiasi asocieri de firme Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI. Acordul-cadru a fost incheiat pe o perioada de patru ani, astfel ca se afla in executare si in prezent.

Comisia Europeana s-a sesizat si a atentionat autoritatile romane ca licitatia incalca normele UE privind achizitiile publice prin faptul ca modificarile operate pe parcurs au fost comunicate numai la nivel national, nu si prin intermediul Jurnalului Oficial al UE, pentru a se asigura un tratament egal tuturor firmelor din Uniune, si nici nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor, acestia avand la dispozitie doar trei zile.

Un document oficial obtinut de Mediafax releva totodata ca oficialii UE considera ca firmele castigatoare si-au asumat un termen „fantezist” de doar doua zile pentru finalizarea documentatiei tehnico-economice, criteriu de atribuire a contractului cu o pondere de 15%, ceea ce releva ca oferta nu a fost de fapt evaluata obiectiv, precum si ca acestea au ofertat preturi care indica o „anomalie”, deoarece nu acopereau nici macar materialele necesare pentru realizarea lucrarilor.