România se află în întârziere cu 40 de ani! Avertismentul unui sociolog șochează opinia publică

Publicat: 02/08/2022 | 09:08
Stațiunea Râușor de la poalele Munților Retezat. Sursă foto: captură Observator Antena 1

România se află în momentul de față în întârziere cu 40 de ani  față de nucleul dezvoltat al țărilor europene bogate: Germania, Franța, Anglia, Olanda, Italia, Spania, a arătatsociologul Mirel Palada cu ocazia lansării noului set de indicatori ai proiectului ”România Durabilă”.

Față de media europeană, România se află la o distanță de 20 de ani (o generație), iar dacă ne comparăm cu Polonia, suntem cu ”doar 10 ani în urmă, a arătat sociologul. La evenimentul de luni au mai participat președintele INS, Tudorel Andrei, ministrul Laszlo Borbely, reprezentanți ai SGG și alți oficiali.

După o recuperare puternică a decalajului de dezvoltare până în deceniul 7 al secolului trecut, urmată de o stagnare de un deceniu în anii 80 , după un hiatus cvasi-catastrofic în primul deceniu post-decembrist, generat de schimbarea de regim, din 2000 încoace România a recuperat puternic din punct de vedere economic întârzierea față de restul Europei, odată cu integrarea în spațiul capitalist / euroatlantic, însă pierde încetul cu încetul pasul în privința educației și urbanizării, a spus Palada, citat de Mediafax.

Din păcate, a mai precizat el, divergența în creștere în domeniul educației va reverbera în următoarele decenii în domeniul economic, punând în primejdie recuperarea de care a dat România dovadă în momentul de față.

”Noi suntem acum unde erau bogații Europei în 1980”

”Noi suntem acum unde erau bogații Europei în 1980. România are în momentul de față nevoi preponderent materialiste, asemănătoare cu cele pe care țările bogate europene le aveau acum două generații, acum 40 de ani, în 1980: acumularea de resurse, dezvoltarea infrastructurii (e.g. autostrăzi). Ne confruntăm azi cu tensiunea dintre aceste nevoi preponderent materialiste, de creștere economică și socială, și politicile publice impuse de nucleul dezvoltat al Europei bogate post-materialiste, care pun accentul pe prezervarea acumulărilor anterioare și pe minimizarea amprentei de carbon în detrimentul creșterii economice și a infrastructurii”, a mai spus Palada în prezentarea făcută luni.

Cât timp România va accepta necondiționat discursul post-materialist specific societăților puternic dezvoltate occidentale, recuperarea decalajului de dezvoltare va fi problematică, riscând să cronicizăm întârzierea față de restul Europei.

VEZI ȘI: ORAȘUL DIN ROMÂNIA CARE ASIGURĂ CEA MAI BUNĂ CALITATE A VIEȚII. IATĂ UNDE AR TREBUI SĂ TE MUȚI PENTRU A TE SIMȚI BINE

Sursă foto: captură Observator Antena 1