Românii au speriat Europa cu furtul din camioane. Patru indivizi au fost surprinși în „acțiune”

Publicat: 09/08/2023 | 22:35

Românii au speriat Europa cu furtul din camioane. Hoții au dus metoda inventată de clanul Duduianu la un alt nivel. Acum îi conving pe şoferi să-i lase să urce în TIR-uri şi să aleagă marfa după bunul plac. Un astfel de jaf a fost recent sesizat, iar autoritățile au reușit să îi prindă la timp pe cei vinovați.

Membrii clanului Duduianu au inițiat acest tip de jafuri în urmă cu mai mulți ani. O filmare din 2012, realizată pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, dintr-un elicopter al mascaţilor, i-a surprins în acțiune: urcau în camioane aflate în mers, la peste 100 de kilometri la oră, şi apoi aruncau marfa pe şosea. În spatele lor, alţii adunau tot. Prejudiciul la acea lovitură a fost de 300.000 de euro.

Marți, 8 august, alți patru indivizi au fost filmaţi în timp ce furau haine de lux dintr-un camion, într-o benzinărie. Unul dintre hoți era chiar șoferul. Acesta transporta haine de lux de la un depozit din Ilfov la mall-ul ParkLake.

CITEȘTE ȘI: DOI ȘOFERI ROMÂNI DE TIR, HOȚI DE MESERIE ÎN STRĂINĂTATE. AU CREZUT CĂ AU DAT LOVITURA, PÂNĂ CÂND POLIȚIȘTII I-AU PRINS ÎN FAPT

Pe drum s-a oprit la o benzinărie acolo unde s-a întâlnit cu complicii săi. În doar 30 de minute, hoții au selectat marfa și au ales articolele pe care puteau să le vândă cel mai ușor. Planul lor nu a funcționat însă și asta pentru că, patronul care monitorizat cursele în timp real și-a dat seama că ceva se întâmplă. Astfel a sunat imediat la 112, iar oamenii legii au reușit să îi prindă la timp.

„După ce s-a pus în mişcare autoturismul în care se aflau bănuiţii de 23 şi 24 de ani, precum şi bunurile sustrase, acesta a fost blocat în trafic şi oprit de poliţişti”, a declarat Crina Eşanu, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei.

Indivizii nu sunt la prima faptă de acest fel

În urma unei anchete, oamenii legii au aflat că hoții nu sunt la primul jaf, ci la al treilea din maşinile aceluiaşi transportator.

„Sunt reţele specializate care operează şi în afara României, dar în special în perioada de vară, din iunie până în septembrie operează şi în România. Practic vin să-şi facă concediul. Un fel de concediu lucrativ. O vacanţă activă, ca să spun aşa, în care mai ciupesc nişte bani. Aceste haine furate urmează să fie vândute şi sunt vândute tot prin reţele subterane. Nu sunt vândute prin magazine. Sunt oameni care cu asta se ocupă”, spune Augustin Hagiu, reprezentant transportatori.

Obiectele furate sunt vândute pe internet sau prin cunoştinţe, iar pentru că prețul este la jumătate, cumpărătorii se găsesc rapid. Firmele de transport au în general marfa asigurată, iar șoferii care participă la jafuri știu acest amănunt.

„Acest tip de asigurare acoperă furtul prin efracţie şi furtul prin acte de tâlhărie. Ulterior plăţii dosarului de daună şi reparării prejudiciului, în sensul că asiguratorul despăgubeşte partea pagubită”, explică Marius Constantinescu, asigurător.

 

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult