Românii care și-au montat panouri fotovoltaice nu le pot folosi. Iată care este motivul

Publicat: 11/08/2022 | 16:58
Panouri fotovoltaice Sursă foto: Pixabay

Toți cei care și-au montat acasă panouri fotovoltaice nu se pot folosi de ele, decât după câteva luni, uneori așteaptă chiar mai mult de jumătate de an. Românii se împiedică de tot mai multe probleme când vine vorba despre racordarea la rețeaua de electricitate. Iată care este motivul.

Românii care au apelat la instalarea panourilor fotovoltaice în propriile locuințe nu se pot folosi de ele, decât după câteva luni. Unele persoane așteaptă și mai mult de jumătate de an până să le pună în folosință.

CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ SĂ INSTALEZI PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU O CASĂ CU TREI CAMERE. CÂȚI BANI ECONOMISEȘTI DACĂ LE FOLOSEŞTI

Din ce cauză nu pot fi folosite panourile fotovoltaice

Cei de la Autoritatea Naţională de Reglemantare a Energiei spun că sunt foarte multe cereri către companiile de distribuţie, care n-au destule echipamente, şi nici suficient personal.

De exemplu, Gabriela Bleotu şi-a montat pe casă un set de panouri fotovoltaice încă de la începutul acestui an și a preferat să suporte singură cheltuielile, care au ajuns la 30.000 de lei, pentru a evita întârzierile din programul Casa Verde Fotovoltaice.

Gabriela Bleotu: ”Consumul este foarte mare de energie, acum şi copiii mei lucrează de acasă, ajungem undeva la 3-4 sute de lei pe lună”

Reporter: Montarea lor cât a durat?

Gabriela Bleotu: ”Câteva ore. Au venit dimineaţa, iar la ora 4 erau plecaţi deja”

Conform calculelor ei, cele 12 panouri vor produce chiar mai mult decât poate consuma familia într-o zi, iar surplusul îl va injecta în reţeaua de energie electrică – şi va primi energie înapoi, tot de acolo, atunci când panourile nu produc destul. Noaptea, de exemplu, sau în zilele întunecate. Însă, din februarie şi până acum, stă cu panourile nefuncţionale pe casă.

Motivul pentru care doamna Gabriela nu s-a folosit până acum de panourile fotovoltaice este acela că distribuitorul de energie nu a venit să îi monteze contorul, prin care să o racordeze la reţeaua de energie electrică şi să devină, astfel, prosumator, scrie ProTV.

”De pus contorul în cutia asta – singurul lucru care mai trebuie făcut. Panourile cred că ar fi produs în vara asta, cu atât soare şi lumina, foarte mult. Toată lumea spune: nu depinde de noi, depinde de ceilalţi…am şi făcut multe cereri”, mai spune ea.

Din păcate, astfel de cazuri au apărut tot mai des, mai ales în ultimele luni.

”Aici e un contor de energie – înregistrează consumul care vine din reţea către locuinţă, dar şi ce energie se duce către fluxul invers – de la panourile fotovoltaice către reţea”, explică un expert în energie.

Până să fie conectati, cei care au panouri pot folosi energia produsă în regim off-grid, adică să aibă baterii în care să stocheze surplusul sau consumă cât produc în acea zi.

Pentru că numărul de consumatori a crescut, automat cererea pentru racordarea la reţea s-a mărit, iar distribuitorii de energie nu fac faţă, situaţie cunoscută şi de instalatorii de panouri fotovoltaice.

VEZI ȘI: PANOURI FOTOVOLTAICE 2022. S-A DAT LEGEA AŞTEPTATĂ DE O MULŢIME DE ROMÂNI