Românii care vor să meargă la terase trebuie să se supună triajului observațional! Ce presupune acest lucru și cu ce diferă de triajul epidemiologic

Publicat: 31/05/2020 | 22:42

Începând cu data de 1 iunie, românii sunt liberi să meargă la terase, însă trebuie să se supună anumitor reguli clare. Pe lângă distanțarea socială și limita de persoane la o masă, aceștia o să fie trecuți și printr-un triaj observațional.

Românii care vor merge de luni la terase o să fie supuși unui triaj observațional, efectuat de personalul localului. Acesta diferă de cel epidemiologic, care este obligatoriu la intrarea în clădirile de birouri. (CITEȘTE ȘI: NOI REGULI! DE CE VA FI NEVOIE SĂ LĂSĂM NUMELE ŞI NUMĂRUL DE TELEFON ATUNCI CÂND IEȘIM LA TERASĂ)

Acest tip de triaj o să fie făcut atât la nivelul angajaţilor, cât şi în cazul clienţilor și este reglementat prin intermediul normelor publicate cu numai două zile înainte de deschiderea efectivă a teraselor şi nu presupune decât observarea eventualelor semne şi simptome respiratorii.

„În cazul teraselor, triajul epidemiologic se va face doar sub forma triajului observaţional, adică fără măsurarea temperaturii clienţilor şi fără a fi necesar ca persoanele desemnate să aibă o pregătire specială în acest sens sau să fie numite în mod expres printr-o decizie internă”, explicat Ana-Maria Udrişte, avocat şi fondator Avocatoo.

Mai exact, acest lucru presupune faptul ca angajații teraselor să supravegheze clienții, iar în cazul celor ce prezintă simptome vizibile, pot să ia atitudine și să refuze accesul persoanelor vizate. Specialiştii le recomandă antreprenorilor să aibă, printre toate procedurile, şi un set de bune practici, care să explice, într-un limbaj uşor de înţeles, cum se realizează acest triaj observaţional.

Triajul epidemiologic

Pe de altă parte triajul epidemiologi reprezintă o procedură mai riguroasă și se realizează la intrarea într-o incintă. (VEZI ȘI: VEȘTI BUNE! MINISTRUL SĂNĂTĂŢII A CONFIRMAT NOI MĂSURI DE RELAXARE DIN 15 IUNIE! „ESTE CEL MAI MIC NUMĂR DE CAZURI NOI ÎN 24 DE ORE DE LA ÎNCEPUTUL PANDEMIEI”)

 „Triajul epidemiologic se realizează la intrarea într-o incintă, adică o clădire, spaţiu închis, şi presupune atât măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3°C), cât şi observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)”, a mai spus Ana-Maria Udrişte.