Rujeola face prăpăd. Aproape 160 de copii au murit. Peste 2.000 de cazuri de infectare

Publicat: 17/08/2022 | 13:37
Rujeolă

În Zimbabwe este epidemie de rujeolă în rândul copiilor. Marți, 16 august, au fost raportate peste 2.000 de cazuri de infectare. Numărul cazurilor a crescut rapid, iar numărul deceselor s-a dublat în mai puțin de o săptămână. 157 de copii au murit din cauza acestei boli.

La ultima analiză, în Zimbabwe, pe 15 august, au fost raportate 2.056 de cazuri de infectare cu rujeolă și 157 de decese. Guvernul a luat măsuri de intensificare a campaniei de vaccinare, pentru a preveni riscul răspândirii acestei boli.

”Pe 15 august, cifrele totale din ţară se ridicau la 2.056 de cazuri şi 157 de decese”, a declarat ministrul Informaţiei, Monica Mutsvangwa, în timpul unei conferinţe de presă. Mutsvangwa a mai spus că guvernul va intensifica campaniile de vaccinare şi că intenţionează să folosească fondul naţional pentru dezastre ”pentru a face faţă situaţiei de urgenţă”.

De asemenea, guvernul va cere liderilor tradiţionali şi religioşi să îndemne oamenii să se vaccineze. Anterior, Ministerul Sănătăţii a precizat că focarul a izbucnit din cauza adunărilor religioase.

În aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că Africa se confruntă cu o creştere a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, în special cu rujeola. Cazurile consemnate au crescut cu 400% în primul trimestru al anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, din cauza întârzierii vaccinării copiilor, a subliniat biroul OMS din Africa.

CITEȘTE ȘI: UN NOU CAZ DE VARIOLA MAIMUȚEI, CONFIRMAT ÎN ROMÂNIA

Cum se manifestă, mai exact, rujeola

Virusul rujeolei atacă în principal copiii. Printre cele mai grave complicaţii se numără orbirea, diareea şi infecţiile respiratorii grave. Simptomele sunt o erupţie roşie care apare mai întâi pe faţă şi se extinde pe restul corpului.

Rujeola este produsă de un paramixovirus. Rujeola, ca și varicela, este extrem de contagioasă și se răspândește în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul și gura unei persoane aflate în stadiul prodromal sau eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmiși aerian. Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară. Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupției și durează până la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secrețiile nazale sau faringiene în momentul în care iritația începe să se reducă. Persoanele care prezintă descuamare ușoară după iritație nu mai sunt contagioase.

VEZI ȘI: OMS A DECLARAT VARIOLA MAIMUȚEI DREPT URGENȚĂ SANITARĂ GLOBALĂ