Rusia, mesaj amenințător pentru România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns”

Publicat: 14/08/2020 | 16:25
Planul SUA de a aduce în România o parte din unitățile militare americane restrase din Germania a stârnit o reacție extrem de dură a Rusiei.

Planul SUA de a aduce în România o parte din unitățile militare americane restrase din Germania a stârnit o reacție extrem de dură a Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, critică aspru planurile americanilor de a muta trupele în România, dar și decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice.

„Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei ‘axe nord-sud’ de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de ‘descurajare’ a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre”, a spus Zaharova, scrie Antena 3.

„Să se gândească serios la consecinţe”

„Se vede clar tendinţa de sporire sistematică a grupării de forţe SUA-NATO în aşa-numita zonă ‘de lângă frontieră’, ceea ce în terminologia Alianţei înseamnă graniţele vestice ale Rusiei. În momentul de faţă este vorba de apariţia în regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA şi ale aliaţilor lor în Europa de Est, adică acolo unde nu au mai fost niciodată înainte”, a mai transmis reprezentanta MAE rus.

„Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a avertizat Zaharova.

Ce a spus Ministerul Afacerilor Externe din România

„MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euroatlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre.

În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict.

În acelaşi timp, Actul Fondator NATO – Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”, subliniază MAE.

Foto: pixabay.com