S-a dat legea care scumpeşte gazele! De necrezut cât va costa gigacaloria, în Bucureşti

Publicat: 30/03/2022 | 17:30
Prețul de producere a gigacaloriei a fost majorat Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat miercuri, la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că există un proiect pentru majorarea tarifului suportat de cetăţeni pentru gigacalorie. Cu cât va crește prețul gazelor?

Consiliul General a aprobat, miercuri, cu 33 de voturi ”pentru”, creșterea prețului la gigacalorie de la 143 lei la 330 pentru populație, începând cu data de 1 aprilie 2022. Proiectul a primit, de asemenea, 19 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL MOMENTULUI ÎN ROMÂNIA. CÂT VOM PLĂTI LA ELECTRICITATE ȘI GAZE PÂNĂ ÎN MARTIE 2023. NOILE PREȚURI

Prețul gigacaloriei a ajuns la 860 lei

Prețul de producere a gigacaloriei a fost majorat de ANRE la finalul lunii octombrie, iar cel de transport și distribuție pe 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% față de sezonul trecut de încălzire. Astfel, prețul gigacaloriei a ajuns la 860 de lei, dar bucureștenii au plătit 143 de lei. Cetățenii nu pot plăti retroactiv, diferența urmând să fie plătită de Primărie, prin subvenție.

”Avem un proiect de hotărâre pentru majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorarea necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul.

Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a afirmat primarul Capitalei.

PSD a solicitat retragerea acestui proiect

Grupul consilierilor PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a solicitat primarului general, Nicuşor Dan, retragerea de pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de miercuri a proiectului privind creşterea preţului gigacaloriei, în vreme ce USR a anunţat că îl votează.

„Am o singură rugăminte care vine din partea grupului PSD, şi anume aceea de a retrage de pe ordinea de zi suplimentară proiectul de hotărâre privind aprobarea preţului legal de facturare a energiei termice furnizate populaţiei, practicat de compania Termoenergetica Bucureşti, din mai multe considerente. În primul rând, considerăm că bucureştenii astăzi nu sunt pregătiţi să facă faţă sumei cu care vine iniţiatorul acestui proiect, Nicuşor Dan (…).

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei atrage atenţia atât celor de la Termoenergetica, cât şi Consiliului General că valorile pe pierderile tehnologice nu au fost evidenţiate, lucru care nu asigură o destul de mare transparenţă şi credem că influenţează în mod negativ preţul pe care tânărul de 51 de ani, încă primar, îl propune Consiliului General spre aprobare”, a declarat consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu.

Conform celor spuse de către Aurelina Bădulescu, grupul consilierilor municipali ai PSD crede că există alte soluţii ce pot fi luate în discuţie, astfel încât preţul gigacaloriei să nu se majoreze. Mai mult, el a atras atenţia că, până în prezent, Termoenergetica nu a depus bilanţul energetic pe 2021.

Victor Smighelschi: ”Populaţia nu trebuie să plătească în întregime această creştere”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a mai spus că şi cei care vor da „un vot al ruşinii”, lucru care îi va afecta pe toţi cetăţenii Bucureştiului, nu au luat în calcul categoriile vulnerabile din Capitală.

„Grupul de consilieri generali ai USR va vota pentru acest proiect. Această decizie a fost luată după multiple discuţii atât politice, cât şi administrative şi am ajuns la o înţelegere, în sensul în care populaţia nu trebuie să plătească în întregime această creştere. Este în mod clar şi evident o creştere a utilităţilor, a ceea ce înseamnă în mod special preţul de gaze, care ne afectează pe toţi, atât în privat, cât şi la stat, însă ceea ce este normal este ca şi Primăria să contribuie, de aceea şi subvenţia va fi crescută”, a anunţat consilierul municipal al USR Cosmin Victor Smighelschi.

Victor Smighelschi a mai evidențiat și faptul că această decizie a venit cu „un pachet de reforme agreat împreună cu partenerii din coaliţie şi cu primarul general” şi a semnalat că printre acestea se numără modificarea strategiei de termie, în vederea diversificării surselor de producţie.

„Mai mult decât atât, dorim să găsim o soluţie şi pentru acei consumatori pe care noi îi considerăm captivi, ceea ce nu este normal, sunt cazuri izolate (…) în Bucureşti, la capătul reţelelor sau foarte departe de CET-uri, unde, efectiv, pe termen scurt, nu putem găsi soluţii, cu toate reparaţiile efectuate, şi vor avea loc investițiile în reparaţia de ţevi”, a explicat Smighelschi.

VEZI ȘI: CÂT VA COSTA ENERGIA ELECTRICĂ, DE LA 1 APRILIE 2022? MODIFICĂRI ŞI LA PREŢURILE GAZELOR

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult