S-a dat legea! De ce vor beneficia gratuit femeile din România din 15 ianuarie 2023

Publicat: 13/01/2023 | 11:28
Carla Ioana Dumitrache riscă să nu-și mai vadă fiul niciodată Sursă foto: Pixabay

Sunt vești noi și importante pentru femeile din România. O lege care a fost publicată în Monitorul Oficial, și care intră în vigoare din 15 ianuarie 2023, arată faptul că mamele pot primi consiliere psihologică și pot beneficia de servicii gratuite de evaluare psihologică. Există, însă, o condiție care trebuie să fie luată în considerare. Iată detaliile mai jos, în articol.

În cursul zilei de 11 ianuarie 2023, Klaus Iohannis, Președintele României, a promulgat legea prin care pacientele asigurate (femeile care au devenit mame) să beneficieze de consiliere psihologică și de servicii gratuite de evaluare psihologică. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare, oficial, din data de 15 ianuarie 2023. Vine în completarea Legii nr. 95/2006 (reforma în domeniul sănătății).

Vezi și NOI MODIFICĂRI ÎN LEGEA PENSIILOR! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ROMÂNII CARE AU UN STAGIU DE COTIZARE DE DOAR 15 ANI

Mamele pot beneficia de servicii de consiliere psihologică, însă există o condiție

În acest sens, femeile, imediat după ce devin mame, ar trebui să primească consiliere psihologică în vederea tratării diferitelor tulburări de natură psihică ce sunt asociate cu sarcina sau nașterea. Acestea trebuie să fie asigurate, pentru a putea beneficia de aceste servicii, în limita bugetului aprobat.

Unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege este deputatul Diana Morar. Aceasta notase, în trecut, și un mesaj pe rețelele de socializare.

„Sprijin pentru femei! Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care completează reforma în domeniul sănătății și la care sunt co-inițiator. Naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.

Legea reglementează dreptul femeilor de a beneficia de servicii de evaluare și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii. Aceste servicii vor fi acordate în cadrul maternităților de către personalul superior prevăzut în structura de personal a spitalului. (…) Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor tulburărilor care pot apărea, iar aceasta se poate realiza încă din perioada anterioară nașterii, precum și imediat ulterioară acesteia”, este mesajul notat de deputat.

Vezi și VESTE BUNĂ PENTRU ROMÂNII CARE VOR SĂ-ȘI MONTEZE PANOURI FOTOVOLTAICE SAU POMPE DE CĂLDURĂ. LEGEA A FOST PROMULGATĂ

Sursă foto: Pixabay