S-ar putea să uiți definitiv de centralele termice. Cinci alternative prin care poți încălzi locuința

De: A. D.
Publicat: 20/01/2020 | 18:12

Centralele termice pe gaz sunt o metodă de încălzire eficientă dar destul de costisitoare. Acum, românii au la dispoziție alte variante prin care își pot încălzi locuințele și sunt și mai puțin costisitoare. Panourile radiante, aerotermele sau centralele pe lemne sunt doar câteva din opțiunile spre care oamenii se pot reorienta.

Centralele termice se pot înlocui cu panourile radiante. Aceste panouri radiante funcționează pe curent electric și folosesc radiații invizibile ochiului uman pentru a încălzi obiectele din jur. Sunt cea mai nouă tehnologie în domeniul sistemelor de încălzire, ușor de instalat și economice. (CITEȘTE ȘI: VESTE PROASTĂ PENTRU ROMÂNII CARE AU CENTRALE TERMICE DE APARTAM

Centralele termice sunt de domeniul trecutului

O altă metodă mai ieftină de încălzire este aeroterma, un aparat de încălzire foarte simplu, care utilizează puține elemente construnctive, de aceea sunt ieftine și fiabile. Aerotermele rezistă mult timp, încălzesc camera foarte repede și sunt mobile. Așadar sunt o alegere mult mai ieftină și eficientă.

Pompele de căldură sunt și ele o variantă de luat în calcul, mai ales dacă există și o dorință de a proteja mediul înconjurător și de a elimina emisiile de dioxid de carbon. Ele oferă eficiență economică și căldură. Pompa de căldură extrage iarna căldura din pământ, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat în interior, agentul frigorific se încălzește la o temperatură și mai ridicată. Ulterior, acesta răspândește căldura în interiorul locuinței.

Cele mai ieftine metode de încălzire

Caloriferele electrice vin și ele în ajutorul românilor care vor să apeleze la o altă metodă de încălzire. Ele pot să fie pe ulei, bloc ceramic, ventilator sau umidificator. Indiferent de forma lor sunt o sursă punctuală de căldură, care se poate mutat oriude, iar costurile pentru un clorifer electric nu sunt așa de ridicate.

Pentru a rămâne pe ideea de centrală termică, dar nu una pe gaz, românii pot folosi o centrală pe lemne cu gazeificare. O astfel de variantă este cu siguranță mai puțin costisitoare și păstrează în casă o temperatură constantă. Centrala termică pe lemne are un randament bun și o cantitate scăzută de noxe, pe care le produce.