S-au pensionat pentru bani! 4000 de poliţişti au demisionat pentru a prinde majorarea din ianuarie 2024

Publicat: 02/02/2024 | 12:40
Val de pensionări în MAI

Tot mai mulți polițiști ies la pensie, lucru care-i pune pe gânduri pe șefii Poliției Române pentru că este nevoie de angajați. Doar anul trecut, 4.000 de angajați au renunțat la uniformă. Se bucură de un venit de la stat după anii de muncă în cadrul autorităților. Mulți dintre ei și-au găsit și alt job part-time, pentru câțiva bani în plus. Ce spun liderii de sindicat despre această situație?

Val de pensionări în cadrul Poliției Române. Anul trecut au ieșit la pensie circa 4.000 de angajați din toate structurile. Au lăsat uniforma deoparte și s-au pensionat atunci când le-a venit timpul. Liderii de sindicat spun că mulți dintre ei ar fi avut un motiv întemeiat. Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a explicat cu lux de amănunte că dacă un polițist îndeplinea vârsta de pensionare și își dorea să rămână în sistem, atunci beneficia de o creștere de salariu de 5%. Dacă se pensiona în luna decembrie, atunci în ianuarie beneficia de indexarea pensiilor cu 13%.

CITEȘTE ȘI: EI SUNT ILIE ȘI DRAGOȘ, CEI DOI COPII CARE AU PIERIT ÎN TRAGICUL ACCIDENT DIN GALAȚI: „DOAMNE, CE DURERE IMENSĂ”

„Un polițist care îndeplinea deja condițiile de pensionare, dacă rămânea în sistem, beneficia de o creștere salarială de 5%, iar dacă se pensiona în luna decembrie, în luna ianuarie beneficia de indexarea pensiilor cu 13% și când și-au făcut calculele i-a determinat să renunțe la salariul de 4 mii de lei pentru pensia de 3.500 – 3.600 lei și să-și caute un job la privat”, a transmis Cosmin Andreica – președintele sindicatului Europol.

Ce cred sindicaliștii despre polițiștii care au renunțat la sistem pentru bani

Sindicaliștii sunt de părere că mulți dintre polițiștii care au ieșit la pensie au realizat că diferența dintre salariul lor și pensie e de câteva sute de lei. În această situație, mulți ar fi preferat să se pensioneze și poate, în unele cazuri, să aibă și un alt job part-time pentru un venit în plus. După un an întreg cu proteste, în care polițiștii au cerut salarii restante și condiții mai bune de muncă, circa 4000 de oameni ai legii din mai multe structuri, care îndeplineau condiții de pensionare, au ales să se retragă din această meserie.

Majoritatea polițiștilor sunt de la frontieră, de la imigrări, ordine publică, investigații criminale și circulație, media vârstei fiind de 50 de ani. Aproximativ jumătate dintre aceștia au și depus cererile de pensionare în decembrie anul trecut.

CITEȘTE ȘI: DOUĂ FETIȚE DE DOI ȘI PATRU ANI, ÎN STARE CRITICĂ DUPĂ CE AU FOST INTOXICATE CU INSECTICID DE MĂTUȘA LOR. SUBSTANȚA ESTE INTERZISĂ ÎN UE

Ce spune Ministrul Afacerilor Interne despre deficitul de personal

Ministerul de Interne se confruntă cu un deficit de personal, care va depăși circa 20.000 de angajați. Acum câteva zile, ministrul Predoiu spune că s-a gândit la un plan amplu.

„O să acoperim din promoțiile Academiei de Poliție, dar și a școlilor de agenți și de pregătire profesională, în același timp, completând într-o procedură de atragere a forței de muncă din sursă externă”, spunea Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Președintele Europol este de părere că un polițist cu experiență de 25 de ani, de exemplu, nu poate fi înlocuit de un tânăr încadrat din sursă externă ori care a făcut 6 luni pregătire la școala de agenți de poliție.

„Am văzut că ministerul se rezumă la a spune că au plecat 3 mii și încadrăm 2500 și suntem tot acolo. Nimic mai fals, pentru că un politist cu experiență 25 de ani nu are cum să fie înlocuit de un tânăr încadrat din sursă externă sau care a făcut 6 luni pregătire teoretică la școala de agenți de poliție”, a mai spus președintele Europol, potrivit Pro TV.