Să vezi și să nu crezi! Câți lei a ajuns acum o noapte, pentru 1 Mai, la un hotel de 4 stele din Mamaia

Publicat: 07/04/2020 | 10:12

Este o criză medicală fără precedent, la nivel mondial, România se află prinsă în tot acest ”carusel al morții” și al luptei cu ucigașul nevăzut COVID-19, iar președintele Iohannis a anunțat, ieri, că starea de urgență pe teritoriul țării noastre se prelungește cu încă 30 de zile. Dar se apropie ziua de 1 Mai, iar mulți români își văd planurile spulberate de noul coronavirus.

Vom avea, astfel, cel puțin 60 de zile de stare de urgență în România, evoluția evenimentelor fiind cea care va impune scenariul următor. Cu stare de urgență, în continuare, și după cele 60 de zile, sau fără? Bineînțeles, românii și-ar dori ca totul să se încheie, cu bine, cât mai repede, numai că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și în lume ne obligă să luăm în calcul cele mai pesimiste scenarii referitoare la pandemia de coronavirus care a făcut atâtea victime.

Totuși, hotelurile iau în calcul și… ziua de 1 Mai, chiar dacă pare foarte greu de crezut că se va putea trece, atât de ușor, de la o extremă la alta. Coronavirusul ucide tăcut, iar criza medicală accentuată nu poate fi rezolvată într-un interval de timp atât de scurt. Dar totul trebuie pregătit din timp, se poate spune, iar afacerile dunt afaceri, chiar dacă grav afectate de COVID-19. La Mamaia, de pildă, la un hotel de 4 stele, prețurile variază de la 360 de lei pe noapte și până la 1.000 de lei pe noapte. Criza își spune cuvântul, comparativ cu alți ani când nici nu te puteai apropia de unele camere, însă – în condițiile actuale – un concediu la mare, indiferent de prețul camerei, rămâne doar o frumoasă utopie. Înainte de litoral și de plajă, oamenii trebuie să fie siguri că pericolul a trecut. Deocamdată, acesta plutește în aer.

(CITEȘTE ȘI: SONDAJ DE OPINIE. CE CRED ROMÂNII DESPRE CORONAVIRUS ÎN PLINĂ PANDEMIE. TU CE PĂRERE AI DESPRE COVID-19? A FOST CREAT ÎN LABORATOR SAU NU?)

”Pot să intervină și factorii de mediu externi, respectiv încălzirea temperaturii”

Conf. univ. dr. Emilian Damian Popovici, șeful catedrei de epidemiologie a Facultății de Medicină din Timișoara, a declarat că – în ceea ce privește încheierea acestei crize medicale – nu pot fi făcute decât unele estimări. Nimic nu este sigur, iar factorii externi pot juca, la rândul lor, un rol esențial în tot acest scenariu imprevizibil. Dacă o epidemie de gripă durează până la 6 săptămâni, despre epidemia de coronavirus nu se poate spune că ar avea o durată asemănătoare. Deocamdată, cercetătorii sunt doar în faza în care încearcă ”descifrarea” noului coronavirus.

Este destul de dificil să facem o estimare, dar putem să plecăm de la un exemplu, cel al epidemiilor de gripă. Și vorbesc de epidemie, și nu neapărat de pandemie, pentru că o pandemie este o succesiune de epidemii, deci pe noi practic ne interesează manifestarea care se derulează în momentul de față în țara noastră. O epidemie de gripă durează în medie între 4 și 6 săptămâni. Este dificil să estimăm acum la fel de exact o epidemie cu acest nou coronavirus, tocmai pentru că este vorba despre o tulpină nouă, care nu este cunoscută în amănunt vizavi de modul în care va evolua. Epidemia, spune știința, durează până când există receptivi, adică persoane care nu au trecut prin boală, ca să dobândească imunitatea post-infecțioasă, sau care nu au fost vaccinate. În cazul acesta, nu avem vaccin, deci un element care ar duce la stopare ar fi trecerea prin boală și dobândirea imunității, a protecției post-infecțioase. Pot să intervină și factorii de mediu externi, respectiv încălzirea temperaturii odată cu apropierea sezonului cald, care pot să tempereze evoluția virusului și această serie de infecții care generează manifestarea epidemică”, a explicat prof. Emilian Damian Popovici, potrivit digi24.ro.

(VEZI ȘI AICI: LOVITURĂ DE TEATRU! CINE E DE FAPT „PACIENTUL ZERO” DE LA CARE A PORNIT PANDEMIA. A FOST INFECTAT PE 17 NOIEMBRIE 2019!)