Sacrificiul suprem în numele fotbalului! Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar, de când țara a câștigat dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2022

Publicat: 23/02/2021 | 16:46

În ultimii zece ani, de când Qatar-ul a câștigat dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2022,  peste 6.500 de muncitori migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit, cel mai probabil în urma unor accidente de muncă.

Așa cum scriu jurnaliștii de la Guardian, datele adunate cu ajutorul surselor guvernamentale, arată că 12 muncitori migranți din aceste cinci țări asiatice au murit în fiecare săptămână în Qatar începând cu 2010.

Concret, datele din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka relevă faptul că 5.927 de muncitori migranți au murit în intervalul 2011-2020.

În aceeași perioadă, potrivit datelor furnizate de statul Pakistan, încă 824 de morți ale muncitorilor pakistanez.

Chiar și așa, bilanțul ar putea fi mult mai mare, având în vedere că nu includ decesele muncitorilor din mai multe țări care au trimis forță de muncă considerabilă în Qatar, precum Filipine sau Kenya.

Totodată, bilanțul nu include morțile din ultimele luni ale anului 2020.

Nu sunt considerate accidente de muncă

De când a aflat că va găzduiște turneul mondial, Qatar a început să construiască stadioane, drumuri, un aeroport și un oraș pentru finală.

Pe lângă șapte stadioane noi, zeci de proiecte mari de infrastructură au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare, inclusiv un nou aeroport, drumuri, sisteme de transport în comun, hoteluri și un nou oraș, care va găzdui finala Campionatului Mondial.

Chiar dacă oficial decesele nu au fost declarate accidente de muncă, cea mai mare posibilitate e ca aceștia să fi murit în timpul acestor proiecte pentru Cupa Mondială.

Totuși, au existat 37 de morți ale muncitorilor legate direct de construcția stadioanelor, dintre care 34 au fost considerate ca petrecându-se în afara programului de lucru de către comitetul organizatoric al evenimentului.

Experții au pus la îndoială acest termen deoarece a fost uneori folosit pentru a descrie morți petrecute la locul de muncă, inclusiv în cazul unor muncitori care s-au prăbușit și au murit pe șantierele stadioanelor.

Nu și-au protejat forța de muncă

Descoperirea publicației The Guardian arată cum Qatar n-a reușit să-și protejeze forța de muncă străină de 2 milioane de oameni, dar nici să investigheze rata mortalității ridicate în rândul muncitorilor, majoritatea tineri.

Bilanțul din Qatar este dezvăluit în liste lungi de date oficiale care prezintă și cauzele morții: cădere de la înălțime, asfixiere prin spânzurare, cauze necunoscute din cauza descompunerii. Dar, printre cauze, cea mai des întâlnită este „moartea din cauza naturale”, deseori atribuită stopului respirator sau infarctului.

Datele  arată că 69% dintre decesele muncitorilor din India, Nepal sau Bangladesh au fost considerate ca producându-se din cauze naturale. În rândul indienilor, procentul este de 80%.