Salariu de 1.500 de euro pe lună, dar nimeni nu vrea să se angajeze. Care este motivul

Publicat: 06/05/2022 | 08:04
Fermierii se bazează, mai nou, pe bondari pentru polenizare

Forța de muncă specializată în agricultura este tot mai greu de găsit în România. Fermierii caută angajaţi cu orice preţ, ba chiar sunt dispuşi să plătească salarii de peste o mie de euro. Cu toate acestea, nimeni nu este interesat.

Munca în agricultură nu mai înseamnă trudă, la sapă, în bătaia soarelui, pentru că majoritatea activităţilor sunt tehnologizate. Chiar şi aşa, la noi în ţară, sunt greu de găsit oameni care să îşi dorească să muncească în acest domeniu.

Salariu de 1.500 de euro pe lună, dar nimeni nu vrea să se angajeze

Fermierii se plâng că nu au cu cine să lucreze, deşi oferă salarii atractive şi condiţii bune de lucru.

„Le dăm salarii, le dăm condiţii şi dacă nu-i convine ceva, zic: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat!”, Irimia Ion, fermier.

CITEŞTE ŞI: VEȘTI BUNE PENTRU FERMIERI. ACEȘTIA ÎȘI VOR PUTEA INSTALA PANOURI SOLARE PE ACOPERIȘURILE FERMELOR PRINTR-UN PROIECT FINANȚAT DE GUVERN

Dintr-un fermier cu mii de oi, Ion Irimia mai are acum doar 300.

„Salariu 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile.”, a mai completat Irimia Ion.

Un alt fermier a explicat faptul că oamenii nu sunt serioşi şi de cele mai multe ori nu te poţi baza pe ei.

„Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, a mai declarat şi Muresan Lucian.

Pentru a nu fi nevoit să stea la mâna angajaţilor, Mircea a investit tot mai mult în utilaje de ultimă generaţie.

„90% din fermă este robotizată. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile”, a explicat Mircea Dumitru.