Sâmbătă,18 februarie 2023, sărbătoare mare. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă

Publicat: 17/02/2023 | 11:31
Sursă foto: Crestinortodox.ro

Sâmbătă, 18 februarie 2023, este prăznuită Sâmbăta Morților, cunoscută sub denumirea populară ”Moșii de iarnă”. Ziua marchează pomenirea sufletelor celor trecuți în neființă. Ce este bine să dai de pomană în această zi importantă. 

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei adormiți, în data de 18 februarie. Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă este o sărbătoare importantă pentru creștini, zi în care se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

În ziua în care se săvârșește Sfânta Liturghie, enoriașii aduc la biserică merinde, colaci, mere, colivă. După ce sunt binecuvântate de preot, bucatele se împart pentru sufletele celor adormiți și se merge la cimitir, acolo unde se aprind cel puțin două lumânări. Sâmbăta Morților  marchează intrarea în Postul Paștelui.

Ce se împarte de pomană în Sâmbăta Morților

Vezi și: CE CADOURI SĂ NU OFERI, SUB NICIO FORMĂ, DE MOȘ NICOLAE. CELE MAI CUNOSCUTE OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII

Credincioșii care vor și care își permit să facă pachete, trebuie să aibă în evidență că sunt anumite alimente care se împart: sarmale, friptură, plăcintă, brânzeturi, piftie, vin, colivă, colaci și fructe. Totodată, mâncarea se împarte în vase noi.

Potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților nu se spală și nu se lucrează. Se spune că femeile care nu respectă tradiția vor tremura ca piftia și li se va întoarce pomana pe care au dat-o celor adormiți.

Pe lângă bucatele împărțite de această sărbătoare, rugăciunea este la fel de importantă pentru iertarea păcatelor celor adormiți și odihna lor veșnică.

”Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. 

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi  (numele),  Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”