Sampdoria – Genoa, povestea derby-ului Genovei

Publicat: 21/07/2020 | 23:47

Spre deosebire de celelalte derby-uri din Italia, caracterizate prin violență și alimentate de divergențe politice, precum Il Derby della Capitale, de diviziuni sociale, precum Il Derby della Madonnina, sau de animozități istorice, cum se întâmplă în Il Derby della Mole, rivalitatea dintre Sampdoria și Genoa reprezintă tot ce este mai frumos în sport: pasiune, loialitate, prietenie, dar, în același timp, și familii divizate pe durata celor 90 de minute ale confruntării directe.

Totul a început în 1893, când, la inițiativa lui James Richardson Spensley, a luat ființă secția de fotbal a Genoa Football and Cricket Club, la trei ani după apariția societății al cărei scop era să reprezinte Anglia în competițiile de cricket din străinătate. De altfel, Genova este considerat cel mai britanic oraș din Italia, legăturile cu Anglia fiind foarte puternice. Astfel, steagul orașului reprezintă chiar crucea Sfântului George, care se regăsește și în sigla grupării Grifonului. Mai mult, și stadionul Luigi Ferraris are un design unic, asemănător arenelor din Anglia, și a servit chiar drept model de inspirație pentru Preston North End atunci când și-a renovat stadionul Deepdale. Până și numele clubului este scris în limba engleză, cu toate că, în perioada dictaturii lui Mussolini, a fost forțat să îl italienizeze în Genova 1893 Circolo del Calcio, revenind ulterior la varianta inițială.

 

Primul derby s-a disputat pe 3 martie 1947 și a fost câștigată de Sampdoria cu 3-2, iar de atunci până în prezent, cele două rivale s-au înfruntat de 98 de ori, cu un bilanț de 38 de succese pentru i blucerchiati, 36 de egaluri și 24 de triumfuri ale celor de la Genoa. Cu toate acestea, Sampdoria a reușit abia în sezonul trecut să bifeze o dublă victorie în fața marii rivale după o aștepare de 58 de ani!

Il Derby della Lanterna s-a caracterizat mai mereu prin șicanele și ironiile pe care suporterii uneia dintre echipe le îndreptau către adversari din diverse motive. Astfel, i Rossoblu îi consideră întoteauna oaspeți pe cei de la Sampdoria pe Stadio Luigi Ferraris, întrucât arena cunoscută și drept Marassi poartă numele unui fost star al celor de la Genoa, decedat în Primul Război Mondial, și a fost construită în 1911, când i blucerchiati nu existau.

Iar de-a lungul timpului, au existat numeroase dueluri, care au stârnit imaginația fanilor, după meciuri antologice. Astfel, Samp a condamnat-o pe Genoa de două ori la retrogradare în urma unor succese în derby, în 1951 și 2003, răzbunarea Grifonului venind în 1977 și 2011. După acest ultim episod, 30 de mii de suporteri genoani au organizat un marș funebru pe străzile orașului purtând un sicriu drapat în culorile Sampdoriei.

Tot fanii Grifonului au dat dovadă de inspirație când au trimis rivalilor felicitări de Crăciun cu imaginea brazilianului Branco celebrând golul victoriei din derby-ul disputat în 1990! Dar în afara momentelor amuzante, și cei de la Genoa și cei de la Sampdoria au vărsat lacrimi de durere împreună în 1973, când cele două echipe aveau nevoie de victorie în derby pentru a evita retrogradarea, însă au făcut remiză și au căzut împreună în Serie B.

Perioada de maximă înflorire a Genovei fotbalistice a fost la începutul anilor ’90, când Sampdoria lui Vujadin Boskov, condusă în ofensivă de formidabilul cuplu Gianluca Vialli – Roberto Mancini, supranumiți și gemenii golului, a cucerit singurul său scudetto și a jucat finala Champions League, pierdută în prelungiri în fața Barcelonei, după golul lui Ronald Koeman, iar Genoa, cu cehul Tomas Skuhravy și uruguayanul Pato Aguilera îm prim-plan, a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, unde a fost eliminată de Ajax, după ce trecuse pe parcurs de Dinamo și Steaua.

La ora când citiți aceste rânduri, Genova mocnește înaintea unui nou Derby della Lanterna. Este ziua în care viața orașului cu 600 de mii de suflete se întrerupe de la orice altă activitate, se împarte în două inimi și trăiește doar pentru Genoa sau Sampdoria.