Samsarii auto sunt în pericol. Iată anunțul făcut de ANAF

Publicat: 09/09/2022 | 18:47
Vânzare de mașină Sursă foto: Pixabay

Vești proaste pentru această categorie de persoane! Președintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a declarat că din luna august 2022, instituția are acces la datele Registrului Auto Român (RAR) și în acest fel, poate afla orice detaliu despre samsarii de maşini. Află care a fost anunțul făcut de oficialul de la Fisc.

Din luna august 2022, ANAF-ul a început să ”ia la puricat” toate persoanele fizice care se duc la RAR pentru a înregistra zeci sau chiar sute de mașini anual. Acești oameni vor fi verificați dacă și-au plătit toate taxele, altfel vor fi sancționați dur de către Fisc.

CITEȘTE ȘI: UN SAMSAR A VRUT SĂ-ȘI VÂNDĂ BOLIDUL DE LUX PENTRU CĂ NU-I PLĂCEA SOȚIEI, DAR REALITATEA ERA DE FAPT ALTA

Anunț important făcut de șeful ANAF

Lucian Ovidiu Heiuş a mărturisit faptul că ANAF are acces acum la toate datele despre persoanele fizice care înregistrează mașinile la RAR. Șeful Fiscului a precizat și că a găsit persoane care vând zeci de automobile anual, iar acest lucru este un pic cam suspect.

”Ni se pun la dispoziţie datele pe care le au ei (n. red. Registrul Auto Român) şi de acolo noi extragem şi vedem cine are un rulaj foarte mare de maşini care sunt vândute, vedem la ce preţ sunt vândute.

Iar mecanismul era relativ simplu: te duci şi cumperi pe achiziţie intracomunitară, ca să eludezi plata TVA vii şi o înregistrezi la o factură mai mică în România şi atunci nu plăteşti TVA, sau mai nou şi-au deschis firme în Bulgaria încercând cumva să evite Fiscul din România.

Sunt şi persoane fizice care aduc zeci de maşini, poate sute de maşini într-un an, evită să plătească, dar care obţin venituri din această activitate. Şi acum având acest protocol noi vedem dacă apare pe numele lui Popescu Gheorghe că a dus 60 de maşini într-un an. Nu poţi să aduci şi să vinzi 60 de maşini că nu îţi plac ţie.

Poţi să îţi cumperi o maşină, să nu fi mulţumit de ea, sau vrei să o vinzi sau ceva. Una, două, dar când vinzi 60, de fapt tu să nu ai niciun venit e clar că acolo e o activitate care nu este în regulă. Iar cei care merg pe societăţi comerciale, tendinţa lor e de a găsi tot felul de tertipuri pentru a nu plăti TVA”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Unii samsari auto au fost prinși

Potrivit informațiilor oferite de către ANAF, până acum au fost astfel identificate 15 societăţi cu achiziţii intracomunitare de 53 milioane lei, cu risc de neplata TVA. Au fost dispuse 2 măsuri asiguratorii în sumă de 1,856 milioane de lei, o amendă de 20.000 lei şi au fost indisponibilizate 2 autovehicule la sediul unui transportator.

VEZI ȘI: CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI CU AJUTORUL SMARTPHONE-ULUI. TOTUL DUREAZĂ DOAR UN MINUT