Sanziene (Dragaica) 2019. Traditii și obiceiuri

De: Cancan
Publicat: 23/06/2019 | 11:46
Sanziene (Dragaica) 2019. Traditii și obiceiuri

Sărbătoarea din 24 iunie 2019 (Sanziene) mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Există însă mai multe obiceiuri.  

Sânzienele, aceste adevărate preotese ale soarelui își au originea într-un străvechi cult solar. În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor.

În noaptea de 23 spre 24 iunie 2019, când se deschid cerurile, există mai multe obiceiuri. Fetele strâng flori de Sanziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În unele zone fetele își făceau coronițe din Sânziene pe care le lăsau peste noapte în grădini sau în locuri curate.

(Citește și: Tradiții de Sânziene. Noaptea în care fetele își pot visa viitorul soț! Ce trebuie să facă)

În dimineața zilei de 24 iunie 2019, de Sanziene, înainte de răsăritul soarelui, sunt oamenii au câteva obiceiuri. Spre exemplu, strâng buchete de Sânziene pe care le împletesc în coronițe și le aruncă pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.

Sărbătoarea Sanziene 2019 marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Acestea sunt doar câteva dintre obiceiuri.

Ce nu ai voie să faci de Sanziene 2019

Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, Sânzienele se supără, devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii. Sânzienele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gură. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, îi așteptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

Ceremonialul cuprinde apoi întreg satul. Gospodarii primesc câte un spic de grâu, pe care îl așază pe grindă, în șură. Ei speră ca până la acea înălțime se li se adune grânele. Bătrânii vorbesc că în noaptea de Sânziene, ielele se adună și dansează în pădure. Cine le vede rămâne mut pentru totdeauna sau damblagește.

(Citește și: Tradiții și superstiții de Sânziene (Drăgaica)

De asemenea, cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri fulgerat. Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia Sa.

Ce se întâmplă de Sânziene 2019, la Muzeul Satului. Obiceiuri

Muzeul Național a Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală dedică ziua luni, 24 iunie 2019, de sanziene, de la ora 11.00, poveștii ”pline de magie și de frumusețe a Sânzienelor” în aceeași zi când se sărbătorește și Ziua Internațională a Iei. Acesta ar tine să devină unul dintre obiceiuri.

Muzeul Național al Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de țăranul român acum 100 de ani pe porți, la recunoașterea unor obiecte din gospodăriile muzeului și la participarea la târgul de Sânziene.

Nu vor lipsi atelierele de creație și teatrul de umbre pentru copii. Vor fi organizate și două concursuri în care vor fi admirate și premiate cele mai vechi și frumoase ii şi cămăşi pe care le vor purta cei prezenți. De asemenea, cele care poartă numele de Sânziana vor avea intrarea liberă în muzeu.

(Citește și: Credinciosi din toata tara s-au adunat la Suceava! 10.000 de oameni la slujba de Sanziene)

Între 11.00 și 12.30 este programat”De Sânziene…”, un demers de teatru de umbre, coordonat de Marius Luca, la Sala V.I.Popa. Locul de întâlnire pentru participanți este platoul, la clădirea Arhondaric.

Între 11.30 și 15.00 au loc ateliere de creaţie pentru copii cu modelaj în lut, susținut de Doina Kalvati, la gospodăria Ieud, păpuşi din flori, cu Alice Bîrcă la gospodăria Chiojdu Mic, flori de leac, miros şi culoare, oferit de Dacia Plant în gospodăria Stăneşti, coroniţe de sânziene și mușetel cu Luminiţa Voica, în Gospodăria Sălciua și cusut-croit- brodat ii, cu Carmen Firea, în Gospodăria Moișeni.

În intervalul 11.00 – 12.00 are loc concursul Recunoașteți ia!, în Gospodăria Moișeni. Între 11.00 și 15.00 este anunțat concursul Admiră și premiază! din Gospodăria Moișeni. Pe tot parcursul zilei, între 9.00 și 19.00 are loc Târgul sânzienelor: târg de ii şi de flori.