Sărbătoare mare pe 14 octombrie 2022. Ce nu ai voie, sub nicio formă, să mănânci în ziua Sfintei Parascheva. Tradiții, obiceiuri și rugăciune pentru creștini

Publicat: 13/10/2022 | 23:44
Icoană cu Sfânta Parascheva. Sursă foto: Facebook

În data de 14 octombrie 2022, este sărbătorită, ca în fiecare an, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Toți creștinii trebuie să știe care sunt tradițiile de respectat în ziua făcătoarei de minuni. Este mare sărbătoare, cu cruce roșie. 

Conform tradițiilor populare, Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora. Ca urmare, domnișoarele care  vor să se mărite trebuie să se roage către făcătoarea de minuni, mai ales pe 14 octombrie.

Sfânta Parascheva este, de asemenea, ocrotitoarea femeilor însărcinate. Cele care vor să primească ajutor pentru pruncul nenăscut și să aibă o naștere ușoară trebuie să dea de pomană în această zi către copiii săraci.

(CITEȘTE ȘI: A fost părăsită de logodnic, dar s-a rugat la Sfânta Parascheva și a primit o minune! Ce s-a întâmplat în viața unei tinere din Ardeal)

De Sfânta Parascheva sunt legate multe traditii si obiceiuri populare

Ce nu ai voie să mănânci de Sfânta Parascheva. Este strict interzis! 

Sub nicio formă, în această zi, nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce ! Nici fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.

Fiind sărbătoare cu cruce roșie, de  Sfânta Cuvioasă Parascheva, creștinii nu trebuie să spele rufele, să coasă, să toarcă, dar nici să meargă să facă muncă la câmp. În tradiția populară, fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.

O altă tradiție spune că dacă vremea pe 14 octombrie este mohorâtă, atunci așa vor fi și celelalte sărbători de peste an. De asemenea, de Sfânta Parascheva, conform datinii, se dă de pomană pentru cei adormiți fără lumină (fără lumânare aprinsă la căpătâi).

Vesmintele Sfintei Parascheva sunt facute din catifea alba, cu flori brodate

(CITEȘTE ȘI: Ce s-a întâmplat în viața unei tinere, după ce a fost părăsită de bărbatul iubit. S-a rugat la Sfânta Parascheva și a primit în viață o minune)

Rugăciunea pe care trebuie să o spui către Sfânta Parascheva

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci” (CITEȘTE ȘI: Ce spune Elena Merișoreanu despre pelerinajul de Sfânta Parascheva: ”Eu sunt revoltată”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult