Satul din România care este unic în lume. Turiști de pe întreg mapamondul vin să-l viziteze

Publicat: 01/05/2023 | 14:30
Sat unic în lume / Sursă foto: captură video

Satul Alun din Hunedoara este unic în întreaga lume pentru drumul său de marmură. Chiar dacă este o adevărată comoară, cu peisaje superbe, trece printr-o adevărată dramă: cea a depopularizării. Din 60 de gospodării, a mai rămas doar una. Pe de altă parte, turiștii străini par să fie mai interesați de satul Alun decât românii.

La aproximativ 800 de metri în munții Poiana Rustică este satul Alun, din comuna Bunila. Nu doar drumul de piatră l-a făcut să fie unic, ci și o cruce în zid a unui om care și-a dorit ca mormântul să-i fie prins în casă. Este singurul loc, cel puțin din Europa, unde puteți întâlni așa ceva.

În vremuri demult apuse, satul Alun a fost capitala Ținutului Pădurenilor. Marmura de acolo este similară cu cea de Carrara, cea mai scumpă din lume și cea cu care au fost asfaltate străzile din Roma. Datorită condițiile oferite de natură, oamenii care locuiau, în perioada comunismului, acolo, aveau locuri de muncă asigurate și suficienți bani cât să-și ducă liniștiți traiul. După Revoluție, situația s-a schimbat, iar mulți săteni au preferat să fugă la oraș sau, chiar, peste meleaguri. Astfel, în 2014, satul avea doar 5 locuitori!

(CITEȘTE ȘI: Satul din România în care nu s-a născut niciun copil timp de 47 de ani. Câți localnici există acolo)

Drumul de marmură de la Alun, unic în lume! De ce a fost construit, de fapt

Alun este un loc unic în lume pentru drumul său de marmură, de la intrarea în sat, unde se află și cariera de marmură. Locul este la 6 kilometri de Valea Peștișelului, spre Govâjda, de unde pornea calea ferată mineră a Hunedoarei.

Drumul de marmură este cel mai scump drum rural din România. A fost făcut de către pădurari, în perioada 1963-1964, din marmura din cariera locală. Culmea, marmura a fost utilizată pentru că nu și-au permis să pună asfalt.

Drumul de marmură din satul Alun / Sursă foto: captură video

„Acest drum a fost construit în anii ´60 – ´70, pentru ca structura lui solidă să permită ca blocurile de marmură, de câte 5 – 10 tone, să poată fi coborâte în siguranţă pe panta dealului”, îşi aminteşte Mircea Popa, un localnic din Alun”, potrivit Adevărul.

(CITEȘTE ȘI: Satul din România care a primit titlul de ”Best Tourism Village”. Unde se află și cum poți ajunge acolo)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult