Scandal imens în prima zi de Evaluare Națională 2023. Profesorii sunt revoltați după ce au primit fluturașul de salariu

Publicat: 21/06/2023 | 16:25

A fost scandal uriaș în școli chiar înainte de Evaluarea Națională 2023 și Bacalaureat. Efectele grevei profesorilor din ultimele săptămâni se resimt cel mai mult în buzunarele profesorilor. Salariile cadrelor didactice din ultima lună au fost tăiate din cauza grevei. 

Chiar înainte de Evaluarea Națională 2023, după trei săptămâni de proteste, greva profesorilor s-a suspendat, potrivit unui comunicat al sindicatelor din Educație, după ce aceștia au acceptat o creștere a salariilor de 25%, dar și acordarea de prime pentru cariera didactică în valoare de 1.500 de lei net, o dată pe an, însă efectele negativ ale grevei abia acum se resimt. Profesorii sunt revoltați după ce au primit fluturașul de salariu.

Scandal uriaș în școli în prima zi de Evaluarea Națională 2023

Vezi și: CELE MAI BUNE PERLE DE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ 2023. CUM A AJUNS TATUAJUL O FIGURĂ DE STIL

Adrian Voica, liderul Sindicatelor din învățământ din județul Argeș, a declarat că nu crede că majorările promise de parlamentari se vor materializa, însă, dacă acest lucru se va întâmpla, începând cu luna viitoare, pierderile din această lună tot nu vor fi acoperite. Salariile cadrelor didactice au fost diminuat din cauza grevei din ultimele săptămâni.

Cei care au simțit cel mai mult tăierea de salariu au fost îngrijitoarele și profesorii debutanți. Spre exemplu, un cadru didactic cu jumătate de normă a încasat în luna aprilie un salariu de 1.336 de lei. În luna mai, aceeași persoană a încasat 890 de lei. Situația îngrijitorilor a stârnit un val de reacții din partea liderilor de sindicat, după ce unii dintre ei au ajuns să ia chiar și cu 800 de lei mai puțin.

„Sunt dezamăgită peste măsură. Cred că suntem printre cele mai sărace categorii de salariații din această țară. Aș vrea să le dau salariul meu celor care au putere de decizie și să văd ce ar face cu el. Predau la o școală cu pretenții din Pitești, una ai cărei elevi merg la olimpiade sau la concursuri naționale, dar și unde nivelul financiar al părinților este unul ridicat. Salariul meu cred că ar acoperi două perechi de încălțăminte pentru un elev al meu care are părinții cu venituri mari. Cam asta este comparația.

Sărăcia cuprinde România! Sărăcia sufocă România. Vă dați seama ce simt colegii mei? Nu doar că majorarea care va intra, teoretic, de luna viitoare nu acoperă această pierdere, dar va trebui să lucrăm vreo două luni ca să acoperim”, a povestit Adrian Voica, liderul Sindicatelor din învățământ din județul Argeș.

Totodată, ministrul Educației, Ligia Deca, asigură cadrele didactice de o posibilă recuperare a acestor salarii, chiar pe parcursul ultimelor zile de școală din acest an. Cu aprobarea Consiliului de Administrație, unitățile de învățământ vor organiza un program de recuperare. Întrebată cum se vor putea recupera trei săptămâni în care nu s-au făcut ore în două zile, ministrul a declarat că recuperarea nu se va face pentru zilele de protest din luna mai.

“Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ, în funcţie de infrastructură, situaţie, câţi profesori au fost în situaţie de protest, în funcţie de efectivul de elevi pe care îl au, este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de şcoală.

Ele variază. Pentru unele şcoli, ultima zi de şcoală este 16 iunie, pentru alte şcoli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unităţile de învăţământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea Consiliului de Administraţie. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii şcolilor, în aşa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte să păstrăm un nivel decent al duratei  procesului. Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerile şcolilor şi de către inspectoratele şcolare”, a afirmat Deca.