Schimbări importante în noul cod rutier, dacă propunerile vor fi aprobate. Șoferii se pot trezi cu amenzile la ușă fără să aibă habar

Publicat: 15/12/2023 | 18:59
sursă foto: digi24

Pentru a reduce semnificativ numărul de accidente rutiere din România, Coaliția pentru Siguranța Rutieră a publicat Cartea Albă a Siguranței Rutiere. Documentul conține propuneri pe termen scurt și mediu, printre care se regăsește și creșterea nivelului de dificultate al examenului auto, creșterea amenzilor rutiere și implementarea unui sistem inteligent de supraveghere video a traficului – șoferi urmând să fie amendați automat cu ajutorul camerelor de supraveghere. 

„Carta Albă a siguranței rutiere este un document strategic regrupând potențiale proiecte, campanii și propuneri de politici publice cu scopul de a se adresa problemelor cu care se confruntă în prezent siguranța rutieră”, scriu realizatorii acestui proiect.

Citește și: AMENDĂ DE 725 DE LEI PENTRU ȘOFERII ROMÂNI CARE UITĂ SĂ SCHIMBE ACESTE ELEMENTE DE PE MAȘINĂ. SUNT MULȚI CONDUCĂTORI AUTO CARE RISCĂ

Amenzi mai mari, confiscarea mașinii și reținerea numerelor de înmatriculare – viitoarele măsuri din Codul Rutier

Dacă propunerea de implementare al unui sistem de supraveghere video inteligent urmează să fie aprobată, șoferii ar urma să fie amendați automat, sistemul fiind asemănător cu cel pentru roviniete. Camera video scanează autoturismul, amenda fiind întocmită pe numele proprietarului. Obiectivul propus pentru anul 2024 va fi valabil inclusiv în zonele urbane și are ca scop  scăderea cu cel puțin 20% a numărului de accidente rutiere.

„Impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane care să fie însoțite de amenzi automate, este un obiectiv propus pentru anul 2024 și care are ca scop managementul vitezei pe șosele. Acest sistem ar avea un rol în sancționarea comportamentelor neadecvate în trafic și ar contribui la prevenirea încălcărilor de viteză în zonele astfel supravegheate. Un prim pas pentru atingerea acestui obiectiv, care va scădea cu cel puțin 20% numărul de accidente rutiere, va fi dotarea cu cel puțin 5 vehicule de diferite mărci neinscripționate în fiecare județ”, susțin realizatorii Cartei Albe, citați de News.ro.

Totodată, din cauza numărului mare de accidente rutiere provocate de șoferii începători,  autorii proiectului propun o reanalizare a dificultății examenului auto. 28% din accidentele rutiere din 2022 au fost provocate de șoferii începători. De altfel, măsuri precum confiscarea mașinii, ridicarea numerelor de înmatriculare și înăsprirea amenzilor i-ar putea determina pe șoferi să respecte regulile de circulație din Codul Rutier.

”Ar trebui demarate acțiuni pentru a ridica nivelul dificultății examenului auto, spre exemplu prin revenirea la probele poligon și de conducere de noaptea. Măsuri precum creșterea sancțiunilor, de la ridicarea numerelor pentru contravenții medii, la confiscarea mașinii pentru contravenții grave și infracțiuni, ar putea avea un efect disuasiv pentru participanții la rafic care nu țin cont de măsurile de siguranță. Măsuri precum creșterea sancțiunilor, de la ridicarea numerelor pentru contravenții medii, la confiscarea mașinii pentru contravenții grave și infracțiuni, ar putea avea un efect disuasiv pentru participanții la trafic care nu țin cont de măsurile de siguranță”, se arată în proiect.