Schimbările bruște de temperatură pot afecta sănătatea. Avertismentul important al medicilor

Publicat: 03/06/2020 | 10:32

Începutul primei luni din vara lui 2020 este complet atipică. Temperaturile ridicate de altă dată s-au transformat în ninsori și ploi. În zonele montane mercurul termometrelor a coborât sub 0 grade. Medicii avertizează că aceasta vreme favorizează apariția virozelor.

La Bâlea Lac este iarnă și la propriu și la figurat. Deși e iunie, stratul de zăpadă are peste 20 centimetri, iar temperatura a coborât sub zero grade. Acelaşi peisaj şi în Parâng sau în Postăvarul.

Citește și: Ministrul Sănătății anunță că 2,3 milioane de persoane defavorizate vor primi măști de protecție gratuite

Totodată, în Răchiţele, judeţul Cluj, localnicii s-au trezit cu gheaţă pe parbriz, iar în Câmpulung a plouat cu gheaţă pentru a doua oară într-o săptămână.

Cea de-a doua zi a verii a adus atmosferă de toamnă

Ziua a doua a lunii iunie a adus atmosferă de toamnă. Temperaturile ar fi trebuit să urce peste 25 de grade în cea mai mare parte a ţării, însă au fost cu 10 grade mai scăzute, cel puţin în sud şi est. De altfel, tot în aceste zone a fost cea mai friguroasă zi de doi iunie de când există măsurători meteorologice, la noi în ţară.

Temperaturile ridicate vor reveni, însă, peste numai trei zile. Un lucru care iniţial ar trebui să ne bucure, dar pentru sănătatea noastră nu sunt indicate astfel de schimbări de temperaturile, de 10 grade în numai trei zile.

Nu uita: Imagini șocante în parcul IOR din Capitală! Un bărbat a fost găsit spânzurat. VIDEO

Meteorologii spun că de săptămâna viitoare vom reveni la temperaturi normale de iunie, iar la sfârşitul lunii vor fi chiar mai mari decât cele normale.

Cum este afectată sănătatea

Oscilațiile de temperatura din această perioada sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate. Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronici.

Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferența de temperatura de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferența de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic, anunță DSP Gorj. 

Poate te interesează și: Pacienții asimptomatici transmit sau nu COVID-19? Specialiștii lămuresc totul: ”Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul”

Imagine de Free-Photos de la Pixabay