S-a făcut anunțul oficial! Școlile din toată țara se închid pentru opt zile

Publicat: 09/03/2020 | 17:39

UPDATE: A fost făcut anunțul oficial, școlile o să se închidă pentru opt zile. Ludovic Orban, fostul premier interimar al României a făcut declarația oficială.

„Această măsură are caracter de prevenire, pentru că foarte mulți cetățeni vin în țară după ce au aflat în presă de situația de Italia. Există un risc crescut, motiv pentru care am decis alte măsuri la granițe, fie de intrare în carantină, fie de izolare la domiciliu, pentru a împiedica mișcarea persoanelor în spațiul public. Măsura este luată pe un termen scurt, este vorba de 8 zile. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare, care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la şcoală”, a declarat Orban.

Astfel, școlile din toată țara vor fi închise în perioada 11-22 martie, inclusiv, cu posibilitate de prelungire. Măsura este, însă, cu caracter de prevenire.

–––––––––––––––––––

Consiliului Naţional pentru Situaţii Speciale (CNSSU) urmează să decidă în cursul zilei de astăzi suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ ca măsură de precauție contra coronavirusului venită la inițiativa lui Raed Arafat.

Această măsură vine după ce ministrul Educației și Cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării pe 9 martie, o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unitățile de învățământ. Anunțul ar urma să fie făcut luni seară. Ea a  subliniat importanța dotării școlilor cu săpun și dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existența acestora, monitorizând situația.

Propunerile lui Raed Arafat

Liviu Pop a prezentat pe pagina sa de Facebook propunerile lui Raed Arafat privind aceasta posibilă epidemie. „Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.

Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.

Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:

dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,

instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:

-asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)

– evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).

Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.

Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).

Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României Dr. Raed ARAFAT”.