Se dă legea care creează panică printre români! Ce este starea de criză şi cum va prelua Armata conducerea ţării noastre

Publicat: 12/03/2022 | 11:06
Militarii de la „Mihail Kogălniceanu” au fost prinși la furtat. Sursă foto: Pixabay

În urmă cu câteva zile, Guvernul României transmitea cetățenilor că ar fi pregătit asupra introducerii stării de criză în țara noastră. Însă, aceasta nu va avea efecte asupra oamenilor. Are, în principal, legătură cu decizii de securitate și apărare națională.

Recent, Guvernul a anunțat faptul că s-ar pregăti introducerea stării de criză, lucru ce i-a panicat pe mulți dintre cetățeni. Însă, aceasta va avea legătură, în principal, cu decizii ce țin de securitate și apărare națională. Pe de altă parte, proiectul de lege ar putea naște abuzuri în țara noastră. În cursul zilei de marți, însă, Ministerul Apărării a transmis faptul că reglementările vor fi prezentate public.

Directorul executiv al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Georgiana Gheorghe, a spus pentru Libertatea.ro faptul că acest proiect de lege ar putea permite inclusiv ca „Armata să preia conducerea administrativă a țării în caz de instabilitate politică”.

Ce este, de fapt, „starea de criză”? Potrivit informațiilor, proiectul de lege prevede o modificare a Legii nr. 45/1994 a apărării naționale prin introducerea situației speciale, și anume starea de criză. Experții susțin că ar putea naște abuzuri. Aceasta poate fi aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, însă fără aprobarea Parlamentului. Iar reglementarea atribuțiilor organismului care ar urma să conducă țara – Armata – tot CSAT-ul o va aproba.

Vezi și SE INTRODUCE STAREA DE CRIZĂ ÎN ROMÂNIA? ANUNȚUL FĂCUT ÎN URMĂ CU PUȚIN TIMP

Ce se arată în document: „prin situație de criză în domeniul securității și apărării naționale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională, precum și alte valori constituționale (…)”.

Draftul de proiect mai prevede, printre altele, și faptul că bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani vor putea fi recrutați.

Directorul executiv al APADOR-CH susține, pentru sursa citată anterior, că deocamdată nu este un proiect oficial: ”Acest proiect l-am citit și noi «pe surse», să zic așa, nu e un proiect oficial. Nu l-am găsit nici pe site-ul Ministerului Apărării Naționale, nici pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne – practic, aceste două ministere ar putea iniția această modificare a legii -, deci nu este în proces de transparență decizională acest proiect, dar chiar și așa, el este destul de problematic și probabil că nu este unul nou, având în vedere că se zvonește că ar fi ajuns deja la Consiliul Legislativ, ceea ce presupune că el ar trebui să aibă o serie de alte avize”.

Georgiana Gheorghe a continuat seria declarațiilor: ”Ceea ce se vrea acum este crearea unei stări excepționale fără o declarație și încuviințare prealabilă a Parlamentului. Or, acest lucru nu este constituțional. Nu se poate declara o situație de criză fără acordul Parlamentului. (…) Aș vrea să cred că aceasta este o eroare, și nu o oroare, pentru că, totuși, România este un stat democratic, nu o dictatură militară”.

Starea de criză va fi instituită atunci când țara se confruntă cu iminența apariției unor incidente care ar urma să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

sursă foto: arhivă