Se dau bani în plus la salariu! Cine vor fi românii care vor beneficia de suma 450 de lei

Publicat: 06/09/2022 | 16:16

Veste bună pentru români! Guvernul, patronatele și sindicatele vor negocia începând din această luna, nivelul salariului minim care va fi acordat de anul viitor. 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu ia în calcul creșterea salariului minim pe economie la suma de 3.000 de lei brut pe lună, iar costul de 450 de lei va fi împărțit între stat și angajator. În prezent, peste 1,2 milioane de salariați câștigă salariul minim pe economie, dintre care 800.000 sunt plătiți cu 2.250 de lei brut pe lună, conform Mediafax.  De asemenea, 400.000 de angajați din industria alimentară, construcții și agricultură câștigă un salariu brut de 3.000 de lei.

Potrivit Ziarului Financiar, dacă salariul minim creşte cu 450 de lei pentru cei peste 800.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie de 2.550 de lei, atunci această măsură ar antrena o creştere a bugetelor de salarii de cel puţin 1 miliard de euro în 2023.

Marcel Ciolacu vrea o creștere a salariului minim, începând cu anul viitor / (foto: arhiva personală)

(CITEȘTE ȘI: Vești importante pentru români! Se întâmplă pe 8 septembrie 2022. Banii intră direct pe card)

Salariul minim va putea crește cu 450 de lei de anul viitor

Salariile actuale de pe piața muncii sunt extrem de mici, în contextul în care nivelul inflației a ajuns la 15%, în luna iulie. Prețurile alimentelor au crescut enorm, iar angajatorii se plâng de salariile care acoperă mai mult cheltuielile și strictul necesar și nu mai rămân cu bani la sfârșit de lună.  În acest sens, Marcel Ciolacu vrea să ia în calcul aspectul de care vă spuneam mai devreme, adică creșterea salariului cu 450 de lei. Totodată, liderul PSD nu vrea ca aceste costuri să fie suportate în totalitate de companii, motiv pentru care, statul va veni în sprijinul acestora.

„Este o discuţie. Avem acum sa­lariul minim la 2.550 de lei brut pe lună şi vrem să mergem cu el până la 3.000 de lei brut pe lună, ca să fie ca în construcţii şi în agricultură. Dar trebuie să găsim o metodă prin care jumătate din această creştere să fie suportată de stat, şi jumătate de an­ga­jator, ca să nu fie un efort prea mare pentru companii. Practic sala­riul minim brut să crească cu 450 de lei, dar angajatorul să suporte 200 sau 250 de lei din această creştere, iar statul să acopere restul, prin dedu­ceri”, a explicat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

În prezent, cele mai mici salarii se înregistrează în sectorul privat.