Se închid sau nu școlile din România? Ministrul Educației a făcut anunțul mult așteptat

Publicat: 08/01/2023 | 16:11
Se închid sau nu școlile din România? Ministrul Educației a făcut anunțul mult așteptat

Elevii au așteptat cu sufletul la gură momentul în care vor afla dacă vor reveni în sălile de clasă. Acum, este oficial: începând cu data de luni, 9 ianuarie, ei se vor întoarce în bâncile școlilor din toată țara. Conform structurii anului școlar, odată cu terminarea vacanței de iarnă, copiii vor începe modulul 3 de cursuri. Următoarea vacanță a tinerilor școlari este peste aproximativ o lună jumate.

Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu sunt luate în calcul nici suspendarea cursurilor, nici trecerea în regim online sau în sistem hibrid, potrivit unui anunț al Ministerului Educației, după o şedinţă convocată de Ministerul Sănătăţii.

„Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri” a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, într-o conferință de presă comună de la sediul Ministerului Sănătății.

Cu toate că gripa face ravagii în România, Ligia Deca a spus că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile” și că insistă pentru rolul de prevenție pe care școala îl poate avea în această perioadă epidemică.

Există, însă, câteva condiții pe care instituțiile de învățământ trebuie să le respecte pentru a putea preveni răspândirea virusului.

VEZI ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE MINISTRUL EDUCAȚIEI! CÂND SE VOR ÎNCHIDE ȘCOLILE DIN CAUZA EPIDEMIEI DE GRIPĂ

„Cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”, a mai declarat Ministrul Educației.

Obligațiile pe care inspectoratele școlare și școlile trebuie să le respecte

Potrivit unei informări oficiale ale Ministerului Educației, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

CITEȘTE ȘI: MINISTRUL EDUCAȚIEI A FĂCUT ANUNȚUL! CE OBLIGAȚII SUPLIMENTARE VOR AVEA ȘCOLILE PENTRU A PREVENI RĂSPÂNDIREA GRIPEI

La rândul lor, conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele sarcini:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.