Se întâmplă în a 84-a zi de război. Decizia luată de Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei

Publicat: 18/05/2022 | 20:34
Sursă foto: Profimedia

Este cea de-a 84-a zi de război în Ucraina. Volodimir Zelenski, Președintele ucrainean, a luat o decizie. Acesta a înaintat, în cursul acestei zile, prelungirea legii marțiale pentru alte 90 de zile.

Au trecut 84 de zile de când Rusia a invadat teritoriul ucrainean. Forțele armatei ruse au început bombardamentele în Ucraina din data de 24 februarie 2022.

În cursul zilei de miercuri, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat un proiect de lege către Parlament prin care cere ca legea marțială să fie prelungită pentru alte 90 de zile. Ultima oară a fost prelungită în aprilie, pentru o perioadă de 30 de zile, urmând să expire în data de 24 mai 2022, arată hotnews.ro.

Citește și TRUCUL DE RĂZBOI CARE APĂRĂ UCRAINENII. RUȘII NU AU REUȘIT SĂ-I DESCOPERE

Ce este, de fapt, legea marțială și când se aplică într-un stat

Legea marțială se pune în aplicare atunci când într-o țară se află în tulburări sociale majore, într-o perioadă de criză profundă sau în stare de război. Legea marțială a fost adoptată de Parlamentul Ucrainei în anul 2000, dar a suferit numeroase modificări, cea mai recentă variantă fiind în anul 2015.

La început, legea marțială era impusă în timpul războaielor sau în teritoriile ocupate, pentru a permite guvernului să controleze mai ușor populația. În prezent, legea marțială este folosită de guvernele autoritare, atunci când apare amenințarea unor proteste antiguvernamentale, dar poate fi declarată și în cazul unor dezastre naturale, deși unele țări folosesc o construcție legală separată, și anume starea de urgență.

Vezi și VOLODIMIR ZELENSKI A FĂCUT ANUNȚUL ÎN URMĂ CU PUȚIN TIMP! VESTEA PE CARE O AȘTEPTA TOATĂ LUMEA

În multe țări, legea marțială prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulației după anumite ore. De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite Curți Marțiale. De asemenea, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor indivizi, fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.

Sursă foto: Profimedia