Se interzic telefoanele care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT! Companiile care nu se conformează riscă amenzi uriașe

Publicat: 27/06/2020 | 12:03

De astăzi, 27 iunie, intră în vigoare ordonanța de urgență prin care Guvernul interzice vânzarea anumitor telefoane mobile, care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT. Cei care continuă să comercializeze astfel de dispozitive riscă amenzi uriașe.

Nouă ordonanță semnată de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial și interzice, de astăzi, comercializarea telefoanelor care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT. În urma acestei decizii, toate magazinele sunt obligate să retragă de pe piață telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență. (CITEȘTE ȘI: COD ROȘU DE INUNDAȚII ÎN HARGHITA! OAMENII AU FOST AVERTIZAȚI PRIN RO-ALERT)

Cei care nu respectă noile prevederi și sunt prinși că încă vând astfel de telefoane mobile riscă amenzi uriașe cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei, la o primă abatere. Dacă, însă, companiile producătoare sau comercianții încalcă legea a doua oară, amenzile vor fi mult mai mari, cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

În Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, care intră în vigoare în data de 27.06. 2020, se arată că „telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”(VEZI ȘI: GREȘEALA ULUITOARE FĂCUTĂ DE RO-ALERT ÎN MESAJUL TRIMIS TUTUROR ROMÂNILOR: „STAREA DE ALERTĂ A FOST…”)

Această ordonanță vine în contextul în care, în prezent, un procentaj destul de mare de români au în posesia lor telefoane mobile care nu permit afișarea mesajelor venite de la RO-ALERT și nu pot fi avertizați în cazul în care se află în proximitatea unui pericol.

Sistemul RO-ALERT a fost lansat de către Sistemul de Telecomunicații Speciale cu scopul de a alerta populația în caz de urgență majoră și în situații care pun viața cetățenilor în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații serioase, atac terorist etc.