Se întrevede o nouă pandemie?! Cazurile de variola maimuței se înmulțesc în întreaga lume!

Publicat: 01/06/2022 | 10:12

Se întrevede o nouă pandemie? Medicii din întreaga lume sunt îngrijorați de creșterea cazurilor de variola maimuței. Încă 11 cazuri de variola maimuței au fost depistate în Anglia, ceea ce ridică numărul total la 190.

În ciuda numărului în creștere, riscul de infectare rămâne scăzut pentru populație, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară, citată de Sky News.

Agenția britanică de securitate sanitară transmite că orice persoană care prezintă simptome de variolă a maimuței ar trebui să limiteze contactul cu alte persoane și să contacteze autoritățile medicale. Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că riscul pentru populația generală „rămâne scăzut”, deoarece virusul, care se transmite prin contact fizic apropiat, nu se răspândește cu ușurință.

Cu toate acestea, el poate trăi pe suprafețe precum cearșafuri de pat sau prosoape. Oamenii sunt sfătuiți să fie atenți la erupții cutanate neobișnuite pentru ei sau la o ulcerație.

Riscul pentru publicul larg din cauza variolei maimuței este încă scăzut

Dr. Ruth Milton, consilier medical principal la UKHSA, a declarat: „Riscul pentru publicul larg din cauza variolei maimuței este încă scăzut, dar este important să lucrăm pentru a limita transmiterea virusului. Le reamintim oamenilor că trebuie să fie atenți la apariția unor pete noi, ulcerații sau bășici pe orice parte a corpului lor. Dacă cineva suspectează că ar putea avea acestea, în special dacă a avut recent un nou partener sexual, ar trebui să își limiteze contactul cu alții și să contacteze autoritățile medicale sau serviciul local de sănătate sexuală cât mai curând posibil, deși vă rugăm să telefonați înainte de a vă prezenta în persoană”.

Peste 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, cu peste 300 de infecții confirmate sau suspectate, majoritatea în Europa.

Expertul OMS în variola maimuței a declarat că nu se așteaptă ca răspândirea să se transforme într-o altă pandemie, dar remarcă faptul că există încă necunoscute despre această boală.

Ce este ”variola maimuței”

Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.

Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

În 1977, variola a fost declarată complet eradicată, scrie antena3.ro.

Dr. Colin Brown din cadrul UKSHA a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”.

Prima apariție consemnată a acestui virus în Marea Britanie a fost în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare.

VEZI ȘI: AI ȘI TU ACEST SEMN? CE REPREZINTĂ, DE FAPT, CICATRICEA DE PE PARTEA SUPERIOARĂ A BRAȚULUI

Cum se răspândește „variola maimuței”

Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.

Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Sursă foto: Twitter