Se poarta sicriele rosii si verzi

De: Cancan
Publicat: 25/05/2007 | 00:00

MIGALA. Uneori, scrierea unui text pe cruce dureaza si jumatate de zi EXORBITANT. Unul dintre cele mai scumpe cosciuge costa 7.200 de lei Oferta. Preturile variaza intre 420 si 7.200 de lei Mihnea Mihalache- Fiastru Staiful bogatilor se vede de la trusoul copiilor de tata pana la inmormantarile de lux, cu sicrie de zeci de milioane bucata si cavouri de miliarde. Tocmai de aceea, pompele funebre au devenit, in ultimii ani, o afacere importanta, in care legea o fac doar profesionistii autentici. Numai ca ei se vad concurati, adesea, de fenomenul pirateriei, adica indivizi care speculeaza saracia romanilor livrand la colt de strada sicrie proaste, fabricate in ateliere clandestine.

Stoica, regele dricarilor

Domnul Stoica, patronul celei mai cunoscute firme de pompe funebre care ii poarta numele, este o adevarata legenda in Capitala. Este cunoscut ca fiind decanul de varsta al dricarilor din Bucuresti, fiind a doua generatie de dricari din oras. „Pe vremea lui Ceausescu a inmormantat pe toti oamenii importanti din Bucuresti”, povesteste asociatul lui Stoica, Mihai Bradu. Nu multe se stiu despre complexitatea acestei meserii in prezent, gama de servicii pe care trebuie sa le indeplinesti fiind extrem de larga: „In momentul in care o persoana trece in nefiinta si familia apeleaza la noi, atunci firma preia intreaga responsabilitate, in functie de cerere. Colaboram cu legisti pentru constatarea decesului, avem tehnicieni de imbalsamare, ne ocupam de toaletarea decedatului, intocmirea documentelor de deces, transportul sicriului la domiciliu, depunderea cadavrului la capela sau, dupa caz, ceremonia religioasa la biserica si transportul la cimitir. Colaboram cu restaurante si florari, iar de curand ne-am ocupat de inmormantarea lui Octavian Paler. Lumea crede ca suntem plini de bani, dar habar n-au ce inseamna meseria asta si la ce te expui”.

Piata cosciugelor, plina de impostori

Situatiile pe care angajatii de la funebre le-au intalnit de-a lungul carierei variaza intre neobisnuit si incredibil: „Suntem expusi la tot felul de boli si probleme. Vine vara acum, e nenorocire! Suna oamenii si zic ca a murit acum si el e mort de cateva zile. I-am gasit cu viermi in ei de putea tot blocul si vecinii nu mai puteau sta in casa”, povesteste un angajat. „Am avut odata client un arhitect si am scris o cruce in juma? de zi pana a iesit cum voia el, au fost situatii in care a trebuit sa scriu in chineza. M-am dus o data la unul care facea pe mortul, cand am ajuns mi-am dat seama ca nu era mort. Altadata erau doi batrani in pat si, cand am intrat in casa, nu stiam care dintre ei e viu si care e mort”, spun lucratorii de la pompe funebre. Mihai Bradu povesteste cu umor cum a trebuit sa onoreze comenzi de sicrie de culoare verde sau rosu, dar si despre problemele reale ale acestei meserii: „Trebuie sa ne adaptam la normele europene. Deja au intrat pe piata producatorii italieni care fabrica cosciuge pentru export. O fosta fabrica de lemn de la Deva a fost transformata in fabrica de cosciuge. Pe de alta parte, sistemul de asigurari din Romania nu functioneaza la nivelul la care ar trebui, iar cheltuielile sunt suportate de familie. E nevoie si de interventia autoritatilor, pentru ca legile de transport trebuie reglementate, fiindca nu mai poti sa mergi cu mortul pe masina, ii expui pe cei din jur la boli si pericole. In afara de asta, sunt tot felul de impostori si infractori pe la colturile spitalelor si la IML, care vand ilegal, fara acte, fara nimic, cosciuge ieftine si proaste, direct din Salvari. Si oamenii sunt pacaliti si, astfel, din cauza lor noi suntem cei care avem de suferit”. Ultimele tendinte in fabricare cosciugelor constau in prelucrarea cat mai fina a lemnului si in slefuirea impecabila. Preturile variaza de la 420 pana la 7.200 de lei, in functie de cereri si pretentii: „Tot saracul doreste un sicriu cat mai de calitate, fiindca el are respect fata de familie”. Desigur, exista si contra exemple: „A sunat odata cineva la noi care isi inmormantase apropiatul in cartoane de frigider, l-a bagat in cutii si le-a lipit cu scotch. Altadata, un altul a incercat sa faca cosciug din sifonier, a bagat decedatul acolo si a tras usa peste el, pe post de capac”.