Se reia vaccinarea cu serul AstraZeneca în mai multe țări! Italia, Franța, Letonia, Lituania și Cipru au dat undă verde

Publicat: 18/03/2021 | 22:43

După ce Agenţia Europeană pentru Medicamente a comunicat că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”, mai multe țări au anunțat că începând de vineri o să reia vaccinarea.

Italia, Franța, Letonia, Lituania și Cipru au fost primele țări care au anunțat că vor reîncepe vaccinarea cu AstraZeneca. Astfel, Italia va relua vineri imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, a anunţat şeful guvernului de la Roma. (CITEȘTE ȘI:MARE ATENȚIE! CE SE ÎNTÂMPLĂ LA RAPEL CU ROMÂNII VACCINAȚI, DACĂ SE SUSPENDĂ ASTRAZENECA. SUNT DOUĂ OPȚIUNI

„Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine. Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil”, a declarat premierul italian joi seară, într-un comunicat.

Tot de vineri se vor relua utilizarea acestui vaccin în Letonia şi Lituania, conform anunţurilor celor două Ministere ale Sănătăţii. O decizie similară a fost luată şi ministerul de resort din Republica Cipru.

În aceeași idee, Franţa va relua vineri vaccinările împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca, iar premierul francez a declarat că se va vaccin cu acest ser.

„Voi fi vaccinat mâine cu acest vaccin pentru a arăta că putem avea încredere deplină″, a declarat premierul francez.

Agenţia Europeană pentru Medicamente, despre vaccinul AstraZeneca

Concluziile Comitetului de siguranță privind vaccinul AstraZeneca arată că acesta este sigur și eficient. Directoarea EMA, Emer Cooke, a precizat însă că va fi o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate. (VEZI ȘI: DECIZIE FINALĂ A AGENȚIEI EUROPENE A MEDICAMENTULUI: VACCINUL ASTRAZENECA ESTE SIGUR ȘI EFICIENT)

„Acest vaccin este sigur și eficient și îi protejează pe cetățeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke.

De asemenea, directoarea EMA a mai declarat că vaccinul nu e  asociat cu riscurile de coagulare a sângelui, precizând că s-a înregistrat un număr mic de astfel de cazuri.

„Pe baza documentelor și analizelor, nu putem stabili o legătură între aceste cazuri și vaccin”, a subliniat directoarea EMA.