Se schimbă banii, iar România e pe contrasens. Ce decizie a luat Comisia Europeană, în timp ce noi visăm să intrăm în zona euro

Publicat: 03/07/2023 | 18:47
Decizia luată de Comisia Europeană / Sursă foto: Pixabay

Trecerea la moneda euro a fost amânată de mai multe ori, în cazul României. Pentru că nu sunt întrunite anumite criterii, țara noastră a fost împiedicată să adere spre utilizarea monedei. De altfel, Comisia Europeană a luat o decizie, între timp, referitoare la varianta digitală a monedei europene. Iată detaliile mai jos, în articol.

În cursul zilei de miercuri, 5 iulie 2023, va fi prezentat un cadru legislativ din partea Comisiei Europene. Va fi referitor la varianta digitală a monedei euro, care reprezintă un proiect, o soluție despre care oficialii susțin că va deveni o necesitate. Pentru că există contextul în care comerțul electronic a înregistrat o creștere masivă, ținta a fost îndreptată spre crearea unei monede euro digitale. În condițiile în care nu ar fi existat un asemenea proiect în dezbatere, moneda euro ar putea avea o concurență acerbă cu monedele străine sau criptomonedele. În anul 2021, BCE a demarat un studiu referitor la furnizare bancnotelor și monedelor sub formă digitală. S-ar avea în plan ca acest aspect să fie pus în practică din 2027 sau 2028.

Comisia Europeană va discuta cadrul legislativ pentru moneda digitală euro

Miercuri, 5 iulie 2023, se va prezenta cadrul juridic pentru o asemenea schimbare, iar proiectul urmează să fie negocitat nu doar cu Parlamentul European, ci și cu statele membre ale UE. Practic, se dorește ca moneda euro digitală să reprezinte o opțiune de plată suplimentară. Va putea fi stocată pe telefon sau pe un card. De altfel, există și situația în care există posibilitatea ca unele tranzacții să nu fie efectuate cu moneda euro digitală.

Numerarul nu va fi înlocuit, iar opțiunea care va fi pusă la dispoziție (plata cu moneda euro digitală) poate fi abordată doar de cei care doresc. De altfel, la momentul actual, China este statul care are deja yuanul digital. De altfel, SUA și Marea Britanie ar avea în plan să adere către o astfel de opțiune de plată. Acest sistem – moneda euro digitală – va fi distribuit prin intermediul băncilor.

Vezi și UN PRODUCĂTOR ROMÂN TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ, DUPĂ PLAFONAREA PREȚURILOR LA ALIMENTELE DE BAZĂ: „SUNTEM CEI MAI SĂRACI”

Ce spune Klaus Iohannis

Pe de altă parte, referitor la România, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații referitoare la trecerea la euro. La momentul actual, țara noastră nu îndeplinește anumite criterii.

„În condiţiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluţii pentru competitivitate europeană, avem o inflaţie mare, este destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro. Criteriile pentru intrarea în Zona Euro sunt cunoscute, sunt multe criterii. Există o perioadă de preaderare. Eu cred că în acest moment România încă nu îndeplineşte aceste criterii şi, atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor, putem să începem să ne facem un plan mai concret când să intrăm în Zona Euro, dar acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a spus Președintele, potrivit rtv.

Vezi și CUM POȚI SA DAI 2000 DE LEI VECHI ȘI SA PRIMEȘTI 10000 DE LEI NOI. EXEMPLUL DAT DE UN ROMÂN DIN CARAȘ SEVERIN A DEVENIT VIRAL | FOTO

Sursă foto: Pixabay