Se schimbă legea pentru românii cu trotinete electrice. Cu ce amenzi se pot alege

Publicat: 04/10/2023 | 17:16
O nouă lege referitoare la trotinetele electrice a fost adoptată / Foto: Pixabay

Foarte mulți români folosesc trotinetele electrice pentru a se deplasa la locul de muncă, la cumpărături și nu numai. Aceștia merg pe drumurile publice, au o viteză maximă (25 de km/ oră) pe care nu au voie să o depășească pentru binele lor și al celorlalți participanți la trafic. Chiar și așa, sunt destui care fac anumite greșeli, fie că este vorba despre viteză sau nerespectarea regulilor de circulație. Așa că, cei din PNL au propus o lege în acest sens, care a și trecut de Senat.  

Plenul Senatului a adoptat o inițiativă de lege propusă de PNL prin care Poliția Locală are atribuții de constatare și aplicare a amenzilor pentru persoanele care merg pe trotinetele electrice și încalcă regulile de circulație.

CITEȘTE ȘI: COȘMAR PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA DUPĂ PUBLICAREA NOII LEGI. AMENZI USTURĂTOAREA PENTRU CONDUCĂTORII AUTO CARE NU AU ACESTE OBIECTE ÎN MAȘINI

Amenzile sunt cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul Primăriei Municipiului București. La fel se vor da amenzi și în cazul în care operatorul a depășit numărul trotinetelor electrice amplasate pe domeniul public, fără să aibă avizul autorităților locale.

CITEȘTE ȘI: AMENZI CONSIDERABILE PENTRU ROMÂNII DE LA BLOC! POT AJUNGE SĂ PLĂTEASCĂ SUTE DE LEI DIN CAUZA MAȘINII DE SPĂLAT SAU ASPIRATORULUI

Pentru staționarea trotinetelor în spații interzise, amenzile sunt între 200-400 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre care a fost propus dezbaterii publice și se regăsește pe site-ul Primăriei Capitalei. Amenzile de 200-400 de lei se pot aplica și pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar.

Ce reguli trebuie să respecte cei care au trotinete electrice

Există mai multe reguli de circulație pentru cei care se deplasează cu trotinetele electrice pe drumurile publice. Printre acestea, se numără:

  • conducătorul trotinetei electrice trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
  • casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii cu vârsta sub 16 ani.
  • trotineta electrică este utilizată pentru transportul unei singure persoane.
  • conducătorii sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Ce propunere de lege a mai adoptat Senatul referitor la Poliția Locală

USR a propus un proiect de lege care prevede ca autovehiculele de la Poliția Locală, să poată folosi dispozitivele de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră.

Așa că, în plenul de marţi, senatorii au aprobat propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Legea 155/2010 a Poliţiei locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale Poliţiei locale cu astfel de dispozitive, însă ordonanţa de urgenţă 195/2002 nu include în lista utilizatorilor şi beneficiarilor de regim prioritar şi poliţia locală”, se arată în proiectul de lege.