Se schimbă restricțiile în România! Ce se întâmplă cu copiii și cu persoanele +65 ani

Publicat: 20/04/2020 | 10:29
Se schimbă restricțiile în România! Ce se întâmplă cu copiii și cu persoanele +65 ani

Se discută din ce în ce mai mult despre o eventuală relaxare a măsurilor restrictive impuse de criza coronavirusului care afectează și România, deși starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile. Și, în funcție de evoluția evenimentelor, din punct de vedere medical și nu numai, această stare de urgență ar putea fi prelungită în continuare.

Printre cei care au abordat acest subiect al unei relaxări graduale a restricțiilor se numără și profesorul Alexandru Rafila, acesta referindu-se, în primul rând, la copii și la vârstnici. Dar specialistul avansează și o posibilă dată la care România ar putea relaxa măsurile restrictive, fiind vorba despre 15 mai. Este ”o dată rezonabilă”, transmite microbiologul.

„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, ştiţi, evoluţia epidemiei în ţara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni faţă de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, consideră Alexandru Rafila.

Dar trebuie să existe un calendar ”clar și articulat” dacă se iau în calcul astfel de măsuri de relaxare, mai ales în ceea ce privește economia națională. Iar profesorul Alexandru Rafila lansează și un avertisment. „Indiferent de tipul de măsuri care sunt luate în momentul de față, trebuie să ne gândim la un calendar clar și articulat în ceea ce privește revenirea la o viață normală mai ales în domeniul economic. Am auzit tot felul de teorii cum ar fi: să stăm 12 săptămâni închiși în casă, fără ca vreo activitate economică să se desfășoare. Îmi pare rău, dar acest lucru este profund distructiv. Nu face altceva decât să ducă la imposibilitatea funcționării sistemelor de sănătate. După o astfel de decizie, nu va mai exista nimic! Niciun fel de sistem de sănătate! Pentru că sistemele de sănătate funcționează într-o societate guvernantă de principii economice. Autonomia acestora, în lipsa suportului economic, este o utopie!”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit DC News.

(CITEȘTE ȘI: SIMPTOMUL CARE POATE INDICA DACĂ O PERSOANĂ A FOST INFECTATĂ CU VIRUSUL COVID-19! CE SPUN SPECIALIȘTII CĂ SE ÎNTÂMPLĂ CU OCHII OAMENILOR CONTAMINAȚI)

Alexandru Rafila: ”Să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice”

Alexandru Rafila spune că persoanele în vârstă trebuie încurajate să facă mișcare, în pofida tuturor restricțiilor impuse de criza coronavirusului, iar o astfel de activitate ar putea avea loc în timpul serii, atunci când circulația este redusă. Prelungirea stării de urgență pe teritoriul României face ca măsurile restrictive să fie menținute încă 30 de zile, iar lipsa de mișcare este un factor de stres care trebuie luat în considerare, atât în ceea ce îi privește pe copii, cât și atunci când discutăm despre persoanele în vârstă.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare, în cursul serii, când circulaţia este redusă”, transmite profesorul Alexandru Rafila.

(CITEȘTE ȘI: EFECTUL NEAȘTEPTAT AL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS. DE CE RĂMÂN BEREA ȘI SUCURILE FĂRĂ ACID)